Skärmdump från x3m.fi

"Kaktusgate" ledde till ursäkt

Ett kränkande inslag i Radio Extrem fick kanalcheferna att komma med en offentlig ursäkt. "Vi ser mycket allvarligt på övertramp", säger direktör Marit af Björkesten.

Det började med att bloggaren Linnea P gjorde en textkritisk analys av Krista Siegfrids schlagervinnande låt Marry Me.

Det fortsatte med en debatt som bland annat fördes i radio Extrem, där en kommentar fick många höja på ögonbrynen. Redaktörerna i inslaget frågade sig om det inte finns bättre saker att göra än att skriva långa blogginlägg. Avslutningsvis konstaterade en av redaktörerna att "nästa gång ni byter tampong, så se till att ni inte lagar en kaktus in dit den ska”.

Diskussionen om tonfallet i Radio Extrems prorgam har gått varm på de sociala medierna sedan inslaget, som sändes den 29 januari. I en text på Ny Tid:s hemsida på tisdagen skrev chefredaktör Fredrik Sonck att uttalandet var sexistiskt och kränkande och att Extrem bör be lyssnarna om ursäkt.

Bara några timmar senare lade Radio Extrem ut ett meddelande på sin webbplats:

"Vi på Svenska Yle och Radio X3M ser mycket allvarligt på det skedda och har diskuterat det ingående på redaktionen. Programledaren kontaktade redan samma kväll bloggaren och bad om ursäkt för sitt uttalande. Meningen var naturligtvis inte att såra någon. Vi ber också lyssnarna om ursäkt för ordvalet och tonen i programmet. Det är på inget sätt i enlighet med X3Ms policy att kränka någon".

Texten var undertecknad av kanalens programchef Johan Aaltonen, direktör Marit af Björkesten och innehållschefen Alex Fager.

I dag på förmiddagen satt alla tre i möte för att diskutera hur kanalen kommer att arbeta med frågan om sexism i framtiden. Med på mötet fanns också redaktören som gjort uttalandet. Marit af Björkesten säger att man ser allvarligt på saken, men några åtgärder kommer inte att tas mot de inblandade.

– Redan samma kväll som inslaget gjordes bad programledaren om ursäkt till bloggaren. Vi har diskuterat saken flitigt sedan dess, och för ett kontinuerligt samtal om innehållet i kanalen och sättet att prata i radio, säger hon.
af Björkesten tycker inte att det är något större fel på samtalskulturen överlag på Extrem.

– Kanalen gör ett imponerande jobb när det gäller att nå ut till en målgrupp som är ganska svår att nå och har under de senaste åren hittat både en ny och större publik. Men när det sker övertramp är det klart att vi ser mycket allvarligt på saken, säger hon.