NÄRA ÖGAT. Hbl träffade i mars Helena som nästan blivit lurad på 12 000 euro. Foto: Niklas Tallqvist

Polisen är "tantrånarna" på spåren

Den falske svärsonen som har lurat äldre finlandssvenskar på pengar i Helsingfors och Åbo ingår i en liga som nu har flytt utomlands. Polisen är beredd att slå till om de kommer tillbaka.

Helsingforspolisens utredning visar att det inte är bara en person som står bakom den senaste tidens lurendrejeriförsök som Hbl berättat om tidigare. Genom att låtsas vara en släkting eller bekant har bedragarna försökt lura till sig pengar av äldre finlandssvenskar.

– Själva dåden har eventuellt utförts av två personer men det är ett helt sällskap som ligger bakom, säger kriminalkommissarie Jari Nikonen som leder utredningen.

Trots att polisen har beskrivningar och information om personerna har deras identitet inte kunnat fastställas. Jari Nikonen vill inte säga hur polisen kan veta att det rör sig som flera personer.

– Jag vill inte avslöja något om polisens arbetssätt, hur vi till exempel kan få fram fotografier av personer.

Ligan har inte bara koncentrerat sig på finlandssvenskar i Helsingfors. Polisen säger att den även har slagit till i Åbo. En person som bor i Grankulla har också uppgett för Hbl att hon blivit uppringd av lurendrejarna.

– Han presenterade sig inte utan undrade bara om jag inte känner igen mitt eget barnbarn på rösten. Då jag svarade att jag inte har några barnbarn lade han på, säger Grankullabon.

Över 100 gånger

De personer som har blivit utsatta för bedrägeriförsök och som har kontaktat Hbl har varit oeniga om huruvida personen i telefon talar rikssvenska eller finlandssvenska.

– Eftersom det är flera personer inblandade kan jag inte säga något med säkerhet men det handlar i alla fall om personer som har bott långa tider i Sverige.

Utifrån vår utredning verkar det ändå inte vara frågan om någon finlandssvensk, säger Jari Nikonen.

Jari Nikonen beskriver ligamedlemmarna med formuleringen "internationella personer som rör sig från ett land till ett annat".

Polisen har nu fått vetskap om drygt tio lurendrejeriförsök som den här ligan sannolikt ligger bakom. I några av fallen har ligan faktiskt lyckats komma över tusentals euro. Jari Nikonen uppskattar att ligan hann slå till över hundra gånger innan bedragarna lämnade landet.

Polisen är beredd

I Sverige är bedrägerimönstret vanligt och därför har Helsingforspolisen samarbetat med den svenska polisen. Tre Helsingforspoliser har under mars månad jobbat med utredningen. Nikonen säger att polisen nu har beredskapatt reagera snabbt om personerna kommer tillbaka.

– Vi har så pass mycket bakgrundsinformation och har utvecklat ett särskilt tillvägagångssätt för den här typen så om de återvänder tror jag att vi ganska snabbt kan gripa dem.

Det som gör bedrägerierna speciella är att förövarna verkar känna till en del om sina offer på förhand. Polisen konstaterar att bedragarna verkar vara begåvade talare.

– I vissa fall verkar de ha en viss bakgrundsinformation. I andra fall verkar det som om de bara genom att snacka sig fram låtsas vara en släkting.

Av alla tips som har kommit in till Hbl har en stor del av de utsattas efternamn börjat på en viss bokstav. Det kan tyda på att ligan har använt sig av en gammaldags telefonkatalog för att hitta sina offer.

– Vi har dragit liknande slutsatser, säger Nikonen.