Foto: Hbl/Niklas Tallqvist. I söndagens Hbl berättade Helena om hur bedragaren låtsades vara hennes svärson som genast behövde 12 000 euro.

Lurendrejaren kan vara finlandssvensk

Polisen fick fyra nya tips tack vare Hbl:s artikel om lurendrejaren som lurar äldre finlandssvenskar på pengar. Polisen utesluter inga möjligheter till hur han får reda på så mycket om sina offer.

Antalet personer som blivit utsatta för den så kallade ”falska svärsonen” stiger hela tiden. Under gårdagen fick polisen in fyra nya berättelser som alla liknar varandra. De gemensamma nämnarna i fallen är att offren är finlandssvenska äldre personer och att lurendrejaren låtsas vara en bekant.

En av dem som i går ville berätta sin historia var en 87-årig kvinna. Hon blev, precis som Helena i söndagens Hbl, utsatt för lurendrejeriförsöket på skottdagen.

Lurendrejaren låtsades vara hennes väninnas barnbarn i USA, som nu var på besök i Helsingfors. Han sade i telefon att han behöver 5 000 euro.

– Då jag nekade frågade han om han kunde få några smycken i stället.

Lurendrejaren lyckades inte den här gången. Polisen har nu fått in sju liknande historier som utspelar sig under den senaste tiden, samt två från oktober förra året. I två fall har lurendrejaren lyckats komma över tusentals euro.

Använder inte Facebook

Flera utsatta som har kontaktat Hbl tror inte på att förövaren skulle ha kommit över informationen via Facebook. Den 87-åriga kvinnan säger att hon inte använder Facebook själv utan menar att lurendrejaren kanske har lyckats avlyssna hennes telefon.

– Ett annat av väninnans barnbarn ringde nämligen måndagen före skottdagen och vi diskuterade lite då.

Bakgrund
Grovt bedrägeri
  • De senaste veckorna har många finlandssvenska äldre blivit utsatta för lurendrejerier som polisen undersöker som grovt bedrägeri.
  • En man låtsas vara bekant med familjen och vill få kontanter. I två fall har man lyckats stjäla tusentals euro.
  • Förövaren verkar känna till en del om personerna han försöker bedra.
  • I Sverige har just det här bedrägerimönstret varit vanligt de senaste åren. Omkring 120 likadana fall har uppdagats i Sverige under de senaste två åren.

Polisen säger att det verkar osannolikt att lurendrejaren har lyckats avlyssna telefoner. Kriminalkommissarie Jari Nikonen som leder utredningen utesluter ändå inga möjligheter.

– Vi har flera olika teorier som vi jobbar efter. Man kan till exempel med hjälp av telefonkatalogen söka upp finlandssvenska namn och kolla vem som ännu använder trådtelefon.

Slog till i förra veckan

Med hjälp av alla vittnesmål kan polisen nu kartlägga inom vilken tidsperiod lurendrejerierna har gjorts i Helsingfors. Det senaste tipset är från den 5 mars.

– Ofta slår gärningsmännen i dylika fall till under en viss period och försvinner sedan för att fortsätta någon annanstans.

I söndagens Hbl berättade Helena om hur lurendrejaren låtsades vara hennes rikssvenska svärson. Polisen säger ändå att det inte verkar vara en rikssvensk som är bedragaren. Det är mera troligt att det är en finlandssvensk eller en person som lärt sig svenska genom att bo i landet en tid.

– Många har varit av den åsikten att det inte är en rikssvensk de talat med.

Med hjälp av vittnesmål har polisen fått en beskrivning av mannen. Då han har träffat sina offer för att ta emot pengarna har allt gått fredligt till. Den som hämtade pengarna utgav sig då för att vara en kompis till den som ringde.

– Ingen form av våld har förekommit.