Bedragaren kan ha gjort research via Facebook

Helsingforspolisen jagar bedragare som lurar till sig pengar av finlandssvenska pensionärer. Två äldre personer har blivit av med tusentals euro.

Den senaste tiden har tre fall anmälts till polisen i Helsingfors som följer samma mönster. En mansperson som talar rikssvenska ringer upp sitt offer som är en äldre finlandssvensk. Mannen behöver pengar och utger sig för att vara en sambo eller äkta man till en släkting som bor i Sverige.

– I två av fallen har man lyckats lura till sig pengar, säger kriminalkommissarie Jari Nikonen som leder utredningen.

Jari Nikonen vill inte avslöja summorna som de utsatta pensionärerna blivit av med men säger att det rör sig om tusentals euro.

I oktober inträffade två liknande fall där lurendrejaren ändå inte lyckades komma över några pengar. Polisen misstänker att alla dessa händelser hänger ihop. Jari Nikonen säger att det verkliga antalet fall kan vara högre.

Förövaren verkar känna till en del om personerna han försöker bedra. I de senaste tre fallen har alla offren släktingar i Sverige på riktigt.

– Vi vet ännu inte hur man har fiskat fram dessa uppgifter. Alternativen är hur många som helst med tanke på internet och Facebook. Där kan man ganska snabbt snappa upp smeknamn och dylikt.

Rädd för att det blir fler

Jari Nikonen utesluter inte att det kan röra sig om flera personer som lig ger bakom bedrägerierna. Mannen som ringer har sagt att han skickar sin kompis att hämta pengarna.

– Om den som ringer och den som kommer och hämtar pengarna är en och samma person vet vi inte.

Helsingforspolisen har diskuterat fallen med sina kolleger i Sverige och fått veta att omkring 120 likadana fall har uppdagats i Sverige under de senaste två åren.

– Nu är vi förstås rädda för att en likadan brottsvåg ska komma till Finland.

Polisen vill gärna ha tips som kan föra utredningen framåt.