Foto: Hbl/Niklas Tallqvist. Niinistö efterlyste "mod att skapa ekonomisk tillväxt".

Utslagning och säkerhetsråd på Niinistös agenda

De stora samhällsutmaningarna här hemma och ute i världen präglade festtalen då Sauli Niinistö efterträdde Tarja Halonen som republikens president. Beträffande tillväxt och välfärd lade presidenterna orden på var sitt sätt.

Det var en snuvig Tarja Halonen som för sista gången tågade in i riksdagen som republikens president. Hon stod redan uppe på talmanspodiet tillsammans med sin efterträdare Sauli Niinistö och talman Eero Heinäluoma när hon bad en av adjutanterna hämta en näsduk.

Halonen lyssnade leende när Heinäluoma i sitt tal till henne räknade upp vad hon åstadkommit sedan hon blev den första kvinnan på presidentposten. Det har i sig stärkt jämställdheten, anser han. Halonens roll som nationens sociala samvete kommer enligt Heinäluoma inte att falla i glömska, inte heller hennes utrikespolitiska betoningar.

– Under Er ledning har Finland hållits utanför militära allianser och det har fått ett starkt stöd av folket.

I sitt sista tal som republikens president lyfte Halonen fram välkända teman. Globaliseringens skuggsidor, minoriteternas problem och de växande klyftorna i samhället bekymrar fortfarande. Också den växande intoleransen och hatretoriken väcker oro.

– Nu angrips inte bara invandrare utan också andra minoriteter.

Halonen slog ännu ett slag för de språkliga minoriteterna.

– Det är viktigt att svenska språkets ställning som vårt andra nationalspråk tryggas och att de svenskspråkigas rättigheter tillgodoses enligt principerna för god förvaltning.

Tillväxt och välfärd

Niinistö nämnde inte svenskan och tangerade det nordiska samarbetet i all hast. Däremot försvarade han den nordiska välfärdsmodellen och sade att det kostar att skapa det gemensamma bästa, men att det uppenbarligen är värt priset. Han varnade också för underskottet i bytesbalansen och fortsatt skuldsättning.

– Välfärd får vi njuta av bara så länge vi växer som individer, som nation och som ekonomi.

Niinistö efterlyste "mod att skapa ekonomisk tillväxt". Han ömmade för det finländska arbetets framgång i världen och för företagaranda.

Beträffande den ekonomiska tillväxten skilde sig betoningarna i presidenternas tal. Niinistö utgick från att tillväxt är välfärdens motor även om "tillväxten måste ske på människans och naturens villkor". Halonen, däremot, sade att världen verkar vara mogen att övergå från att enbart sträva efter ekonomisk tillväxt till en grön ekonomi "där tillväxt i sig är välkommen, men där det förutsätts social rättvisa och iakttagande av de krav miljön ställer."

Niinistö upprepade sitt löfte från valrörelsen att stoppa utslagningen bland unga. Han lovar sammankalla experter för att grunna på en lösning eftersom över 30 000 ungdomar inte kan stå utanför samhället då befolkningen åldras. Nya åtgärder lär vara att vänta eftersom de beprövade inte har fungerat.

– Utslagningen är ett stort problem men inte ett stort mysterium.

Läs vidare i morgondagens Hbl.