Wideroos: Han kunde ha talat mera svenska

Den nyinstallerade presidenten Sauli Niinistö skulle ha kunnat tala mera svenska i sitt installationstal, anser riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos (SFP).

– Jag hoppas att han lever upp till det som Tarja Halonen sade om svenskan i sitt avskedstal. Det var bra att hon sade det också på finska – det var en markering till hela folket och inte bara en hälsning till oss. Jag hoppas han lyssnade på de orden, säger Wideroos som för övrigt inte tycker det fanns några överraskningar i presidenternas tal.

Tarja Halonen betonade starkt språkliga rättigheter, minoriteter och fördomsfrihet, medan Niinistö inte alls berörde det här temat, konstaterar riksdagsledamöterna Astrid Thors (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP).

Thors fäste också uppmärksamhet vid att Niinistö talade om en gemensam europeisk säkerhets- och försvarspolitik.

– Han har en utmaning i att inte ändra på linjen alltför mycket, säger Thors som tror att Niinistö blir en bra retorisk talare.

Feldt-Ranta säger att det är en stor fråga eftersom Niinistö kommer från Samlingspartiet som har förespråkat ett Natomedlemskap.

– Många har uppfattat Halonen som det sista låset för att Finland inte går med i Nato. Många kommer att hålla ögonen på Niinistö, säger Feldt-Ranta.

Wideroos är den enda riksdagsledamoten från SFP som var med om det föregående presidentbytet för tolv år sedan.

– Då var det stort att en kvinna valts till president. Jag minns inte vad presidenterna sade då. Nu var det ju ganska politiska tal. Jag uppfattade Martti Ahtisaari som en ganska opolitisk president, säger Wideroos.