Foto: EPA/Justin Lane

Goda nyheter från USA lindrade börsraset

Helsingforsbörsen började fredagen med att dyka över 5 procent. Sedan kom de senaste sysselsättningssiffrorna från USA och för ett tag vände kurserna.

När handeln avslutades låg generalindexet dock fortfarande 1,1 procent på minus och 5287 punkter.

Totalt omsatte börsen 1038 miljoner euro på fredagen.

Nokias aktie föll till sin lägsta notering hittills på året, 3,42 euro, men mot kvällen avtog kursraset något. Slutpriset för en Nokiaaktie blev 3,58 euro, vilket är 0,5 procent mindre än dagen innan.

Skogsbolaget Stora Ensos aktie sjönk till 4,80 euro, vilket också är årets sämsta resultat. Som mest har aktien sålt för 9 euro.

Nokian Renkaat, som meddelat om gott resultat, föll 7 procent.

Skogsbolaget M-real fortsatte att falla och när handeln avslutades hade bolagets aktier förlorat 12 procent av sitt värde.

Europabörserna sjönk kraftigt för tionde dagen i rad, till den lägsta stängningsnivån på 13 månader.

I London sjönk FTSE 100-index med 2,7 procent till 5247,0. I Frankfurt gick DAX-index ned med 2,8 procent till 6236,2 och i Paris stängde CAC 40-index på 3278,6, en nedgång med 1,3 procent.

Fallet på Europabörserna under veckan var det största på nära tre år.

Den senaste tidens kursras beror delvis på den stora oro som råder på finansmarknaderna kring den globala tillväxten samt smittorisker för eurozonens skuldkris, där Spanien och Italien alltmer dras in.

– Folk är lika oroliga över hur saker hanteras som över allt annat. Myndigheterna verkar inte ha en strategi för Italien och Spanien, säger Colin McLean, vd vid SVM Asset Management i Edinburgh, till Reuters.