Kursraset slukade 23 miljarder euro av aktievärdet

En sjättedel av marknadsvärdet har försvunnit från Helsingforsbörsen på grund av det häftiga kursraset som följt skuldkrisen.

Nedgången som pågått i två veckor har pressat ner marknadsvärdet på aktierna som noteras i Helsingforsbörsen till 117 miljarder euro. Före försäljningsvågen var värdet 140 miljarder euro.

Investerarnas saldo för hela 2011 hittills ligger också det illa på minus. Enligt statistik från Helsingforsbörsen själv har dess marknadsvärde sjunkit med 50 miljarder från början av året. I slutet av 2010 var aktierna som noteras i Helsingfors värda 167 miljarder euro, uppger Nasdaq OMX.

Börsens statistik inbegriper inte Nordeas, Telia Soneras, Stora Ensos eller Tietos aktier som också noteras på de övriga nordiska börserna. Räknar man med dessa var marknadsvärdet på alla bolag som noteras på Helsingforsbörsen 157 miljarder euro då börsen stängde i torsdags.

Kursraset innebär att aktiekursen för många bolag är mycket låg jämfört med bolagens resultat och eget kapital. En investerare som klarar av att hålla nerverna i styr har möjlighet till verkliga kap just nu.

Nokias kurs under balansvärdet

Mobiltelefonjätten Nokias aktiekurs fortsatte rasa under panikveckorna. På fredagen planande nedgången och i slutet av dagen hade aktievärdet till och med stigit en aning. Som lägst kostade en Nokiaaktie endast 3,42 euro, men när börsen stängde hade priset stigit till 3,58.

Nokias marknadsvärde ligger redan under bolagets eget kapital per aktie. I bolagets bokslut för andra kvartalet var Nokias eget kapital 13959 miljoner euro, alltså 3,76 euro per aktie.
Med fredagseftermiddagens kurs räknat var Nokias marknadsvärde 13931 miljoner euro.

Aktiekursen har sjunkit som en sten under det pågående året. I slutet av december var Nokiaaktier värda 7,74 euro och bolagets börsvärde 29,0 miljarder dollar.

Detta har lett till att Nokia sjunkit från det värdefullaste bolaget på Helsingforsbörsen till nummer fyra. Enligt torsdagens kurser låg Nordea etta med 26,1 miljarder euro, Telia Sonera två med 20,7 miljarder och Fortum trea med 15,2 miljarder.

Pris-vinsttal på rea

Den allmänna osäkerheten på marknaden och investerarnas panikreaktioner har också pressat ner aktiepriset på andra bolag. Mätt med pris-vinsttalet (PE-tal) ligger nästan trettio bolag under den traditionella gränsen på 10, vilket ses som en indikation på att aktierna nu är förmånliga. Tiotals bolag har ett pris-balansvärde på strax över tio.

Nordea, dyrast på börsen, har liksom Telia Sonera PE-talet 9. Fortum ligger på 11, Sampo på 9, och Kone på 16. Skogsjätten Metsäs PE-tal är 7 och Stora Ensos och M-Reals 6.