Grillexperternas bästa recept för BBQ-amatören
Apple slaw
3 syrliga äpplen, t.ex. Granny Smith
1 liten fänkål
1/2 dl äppelvinäger
1 dl olivolja
1 tsk socker
salt och peppar
Skala äpplena och strimla dem fint. Skiva fänkålen tunt med en osthyvel eller grönsaksskivare. Blanda vinäger, olja, socker, salt och peppar och häll över äpplena och fänkålen. Rör om ordentligt och ställ kallt en stund före servering.
Bakade batater med blåmögelost
3 stora batater
1 burk (120 g) smetana
50 g blåmögelost, t.ex. Aura
2 msk finskuren gräslök
ev. lite cayennepeppar
Skölj bataterna och ställ dem på grillen eller i ugnen med skalet på i cirka 120 grader. Baka bataterna i cirka 2–3 timmar, skalet får blir mörkt och brännas lätt. Värm smetanan i en kastrull och blanda i grönmögelosten. Skär bataterna i klyftor och häll över såsen. Strö över finskuren gräslök och eventuellt cayennepeppar.
BBQ-sås
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 dl rypsolja
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
4 dl ketchup
2 dl äppelvinäger
2 dl vatten
2 dl brödsirap
2 dl farinsocker
400 g burk aprikoser, med spad
1 msk salt
1 msk svartpeppar, malen
1 syrligt äpple, t.ex. Granny Smith
Skala och skiva löken och paprikan och stek dem mjuka i oljan. Tillsätt paprikapulvret och rör om på låg värme. Tillätt resten av ingredienserna förutom äpplet och sjud i fem minuter. Mixa till en jämn sås med stavmixer, tillsätt lite vatten om såsen är för tjock. Riv äpplet fint och blanda det i såsen. Justera smaken med salt, chili och vinäger, ställ kallt.
Alabama White sauce
5 dl majonnäs
2 msk finriven pepparrot
2 dl äppelvinäger
saften av en citron
1/2 tsk malen svartpeppar
Blanda alla ingredienser och ställ kallt före servering.
BBQ revbensspjäll
Revbensspjäll finns i många olika storlekar och varianter. Baby back ribs är de tunna, köttiga revbensspjällen från ryggsidan, medan de tjocka och fetare revbensspjällen kommer från sidfläsket. Grundregeln är att baby back ribs blir klara på cirka 3 timmar, medan de tjockare revbensspjällen kräver mer tålamod och mellan 5 och 6 timmar för att bli möra och goda. Då benen går att dra loss från köttet är spjällen klara.
2 kg ribs
2 dl Dijonsenap
1 msk worcestershiresås
1–2 msk äppelvinäger
BBQ rub
1 dl paprikapulver
1 dl chilipulver
1 dl malen svartpeppar
1 dl farinsocker
1/2 dl salt
Avlägsna den tunna hinnan på inre sidan av revbensspjällen genom att dra av den från kanten av benen. Blanda ihop senap, worcestershiresås och vinäger. Pensla ett tunt lager av blandningen på spjällen. Blanda ihop rubben och strö ett tunt lagerpå spjällen. Värm en bollgrill eller BBQ-rökugn till cirka 110–120 graders värme. Tillsätt flis eller ved av fruktträ och grilla revbensspjällen på indirekt värme. Röken får vara riklig under 1/3 av tillredningstiden, d.v.s. cirka en timme för baby back ribs och 2 timmar för tjockare ribs. Kontrollera att köttet inte bränns. Röken och rubben ger en mörk yta på köttet men om ytan är mörk och fettet bubblar håller det på att brännas. Ett säkert sätt att få möra och saftiga ribs är att efter rökningen flytta dem till ett folieknyte, som man häller några deciliter söt vätska i, t.ex. Coca-Cola. Då köttet efter en dryg timme är mört avlägsnar man folien och ger köttet en lätt ytgrillning före servering.
Chicken wings
Kycklingvingar är goda, förmånliga och svåra att misslyckas med. De behöver endast en lätt kryddning av BBQ rub före grillningen.
500 g kycklingvingar
1/2 dl paprikapulver
1/2 dl chilipulver
1/2 dl citronpeppar
1/2 dl malen svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk salt
1/2 tsk cayennepulver
Lägg kycklingvingarna i en stor skål eller plastpåse, häll över rubben och blanda ordentligt. Värm en bollgrill eller BBQ-rökugn till cirka 120–130 graders värme. Tillsätt flis eller ved av fruktträ och grilla på indirekt värme med rejält med rök under första timmen i 3 timmar totalt. För en mjukare smak kan man pensla kycklingvingarna med Alabama White-sås efter 1,5 timmars grillning, vilket gör röksmaken ännu mjukare och köttet saftigare.