En äkta BBQ kräver fem timmar – minst
Äkta BBQ-grillning är en rökig affär som kräver både tid, kunskap och tålamod. En lämplig bisyssla, tyckte grillentusiasterna bakom B-Smokery.
Utanför det gamla slakthuset i Sörnäs står en rad rökugnar som sprider en mild och kryddig rök som fastnar på kläderna. Förbipasserande går till dörren, rycker i handtaget och hoppas på ett smakprov. En stor trave ved av äppelträ är källan till den långa process som sker med köttet som serveras i B-Smokerys i vintras invigda restauranglokal.
– Jämfört med att producera en film är en 16-timmars BBQ-grillning en snabb och enkel affär, resonerar Mark Lwoff, en av de fyra medlemmarna i B-Smokery.
Intresset vaknade för tio år sedan, då filmproducenten Misha Jaari studerade i Stockholm och blev bjuden på en BBQ-middag. Hemma i Finland blev grillandet en hobby som snart involverade både familj, vänner och arbetskolleger.
– Efter att ha suttit och lyssnat på Mishas prat om grillning och BBQ i några år blev också jag intresserad av det. Det var då tanken att starta något slags BBQ-restaurang föddes och vi lockades också av att kunna bidra till utvecklandet av det gamla slakthusområdet i Sörnäs, berättar Mark Lwoff.
Från Restaurangdag till krog
B-Smokerys första steg var att fyra gånger per år delta i Restaurangdagen, där popup-restaurangen lockade hundratals gäster med sina BBQ-revbensspjäll och pulled pork-sandwichar. Då de fick ett krögarkontrakt i Slakthuset i Sörnäs blev hobbyn slutligen ett jobb och en avancerad BBQ-rökugn, som rymmer upp till 200 kilo kött, importerades från Texas.
Huvudsysslan för de fyra grillmästarna sköts fortfarande på kontoret en våning ovanför B-Smokery, där de driver produktionsbolaget Bufo, som i februari kammade hem sex Jussi-pris för filmen Betongnatt. För tillfället har restaurangen kvällsöppet på fredagar och lördagar, men i framtiden ska öppethållningen öka.
Hemligheten med BBQ
BBQ-tekniken kan verka krånglig för en nybörjare, men Misha Jaari försäkrar att hemligheten ligger bakom tre faktorer.
– Jämn värme, rök och lång tid – det är nyckeln till god BBQ. Råvaran måste självklart vara av hög kvalitet, men man använder oftast enklare, segare bitar kött som har en hel del ben och fett. Men det är här som tiden och BBQ-processen gör mirakel och skapar djupa, läckra smaker.
Vilka är då favoriträtterna för BBQ-krögarna?
– Tahko Pihkala-sandwichen har varit ett kärt projekt – en sandwich med BBQ-oxbringa, surkål och majonnäs. Och kycklingklubborna och -vingarna är också mina favoriter, avslöjar Mark Lwoff.
För Misha Jaari är den stora passionen den köttdetalj som krävt mest arbete, lyckanden och misslyckanden.
– Mitt mål är att tillreda världens bästa BBQ-nötkött. Vår oxbringa jobbade vi länge med och provade olika tekniker och kött från många leverantörer. Nu har vi äntligen lyckats få allt att fungera och går vidare.
Mark Lwoff tycker att framtiden ska bjuda på ännu större utmaningar.
– Om två år har vi ett ölbryggeri här i lokalen, slänger han med ett grin.