Rabarbersoppa

Strömsö: Sommar & rabarber

Se här för en smak av sommar! Barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen. Den härliga inhemska sommarrabarbern är rödgrön i färgen, förvisso sträv men mycket, mycket smakrik. Det finns många sorters rabarber, välj gärna en som är rejält röd i skalet och ger vacker färg till rätterna, som här tillreds i på grillen.

Rabarbersoppa
4 rabarberstjälkar
5 dl socker
1 citrongräs
1 kanelstång
5 kardemummakapslar
7 dl vatten
1 dl jordgubbssaft
1 citron, rivet skal
vaniljglass till servering
sockerkanelskorpor


Skala rabarbern och skär av ändarna. Ta kärnorna ur kardemummakapslarna, krossa den tjocka delen av citrongräset något. Koka upp rabarberrenset med socker, citrongräs, kanelstång, kardemumma, jordgubbssaft samt vatten så att det täcker, låt puttra ca 15 minuter.
Grilla rabarbern på båda sidorna så den får lite svärta. Skär på längden och i små bitar, lägg i kastrull. Sila över rabarberlagen, riv citronskal över och låt sjuda ett par minuter tills rabarbern mjuknar.
Låt svalna. Servera med kanelskorpor i bitar på bottnen och en kula god vaniljglass ovanpå.

 

Rostad rabarber- och jordgubbskräm
4 rabarberstjälkar
1 dl jordgubbssaft (outspädd)
1 dl socker
2 tsk potatismjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
lakritsstång


Skala och skär rabarbern i grova bitar och vik i aluminiumfolie. Tillsätt socker, jordgubbssaft och pudra över potatismjöl . Vik paketen täta och baka på grillen 10–15 minuter tills rabarbern har karamelliserats och fått en krämig konsistens. Lyft och häll över i en skål. Rör lätt med en gaffel så rabarbern mosas. Riv lakrits över eller pudra över lite ekologisk lakritsrot för att ytterligare höja smakupplevelsen. Servera med grädde blandad med mjölk (kaffegrädde).


Strömsö sänds i Yle Fem på söndag klockan 17.15.