Foto: Leif Weckström

Svårt för storfotade kvinnor att hitta skor

För några år sedan sov Freja Blomqvist över hos en tjejkompis som bodde hos sina föräldrar. När kompisens mamma och pappa kom hem och såg Frejas tennisskor i hallen blev de bestörta eftersom de trodde att dottern hade en karl i sängen. Hon har skostorlek 43–44.

– Min mamma har 41–42 i skostorlek och en gång sade ett butiksbiträde att man borde ta en yxa och hugga av henne tårna för att hennes fötter skulle få plats i skorna de hade på hyllan. Så fräck har ingen ännu varit mot mig, i skobutikerna försöker man alltid leta upp ett par skor som passar mina fötter, men det har hänt att jag blivit förpassad till herravdelningen, säger Freja Blomqvist.

Det är inget nöje för tjugofyraåriga Blomqvist att köpa skor. För att över huvud taget hitta skodon i rätt storlek måste hon ha tur. Att skorna dessutom är snygga kräver också skicklighet och pengar. De affärer som säljer damskor i storlek 43–44 tar in så få par att man måste ha tur för att få tag i dem före någon annan. Vill man dessutom ha skor som är lite trendiga och inte gjorda för kvinnor som passerat medelåldern, arbetsskor för folk som jobbar inom vården eller är av modell dragqueen blir det riktigt svårt.

– Det flesta av mina finskor är köpta i USA. När jag turistade i New York fyndande jag ballerinaskor i min storlek. Snygga, platta skor är helt omöjligt att hitta här hemma.

– Om jag hittar ett par fina skor, men inte riktigt har råd med dem brukar min mamma hjälpa till med en del av betalningen. Av egen erfarenhet vet hon hur besvärligt det är att köpa skor om man har ovanligt stora fötter, säger Blomqvist.

Efter en rundringning till ett antal skoaffärer i Helsingfors blir det fort klart att storlek 42 i de flesta fall är den största damstorleken. Blomqvist beställer nästan alla av sina festskor från USA. Tullavgiften som läggs på priset gör att skorna ofta kostar runt 200 euro. Inte nog med att det är dyrt, risken med att köpa skor på nätet utan att ha möjlighet att prova dem är att skorna kanske inte alls passar.

– För inte så länge sedan beställde jag ett par festskor med öppen tå i storlek 42. De visade sig vara alldeles för små och jag var tvungen att ge dem till min syster som också har stora fötter.

Det gäller ändå att vara envis och inte ge upp hoppet om man ska finna damskor i en storlek större.
– När jag shoppar skor här hemma i Finland försöker jag komma ihåg att alltid fråga efter större storlekar. Även om butiken inte har storlek 43–44 just i dag så kommer de kanske i framtiden att köpa in större skor om det finns folk som regelbundet frågar efter dem.

Ibland tar Blomqvist med sig kompisar när hon går på skouppköp. Hon berättar att en god vän blev ordentligt arg å Blomqvist vägnar när hon märkte hur svårt det var att hitta ett par skor.

Skyhöga klackar

– Jag är knappt 180 centimeter lång och ironiskt nog har de flesta snygga festskor i min storlek jättehöga klackar. På fester är jag därför vanligtvis runt 190 centimeter lång. Det är irriterande då folk frågar varför jag som är så lång också utan klackar klär mig i så höga skor.
Blomqvist fötter slutade växa först när hon var femton år, på den tiden var det känsligare att ha stora fötter. Hon funderade på om det var okvinnligt, men slog sedan tanken från sig. Fötterna gör inte kvinnan och det gör ingenting att hon har killkompisar med mindre fötter.

– På årsfester och andra finare tillställningar har jag ibland bytt skor med min bordskavaljer så att jag ska få vila mina fötter lite och han ska få känna på hur det är att vara kvinna och balansera omkring i höga klackar och ömma trampdynor.
Blomqvist säger att hon aldrig pressat in sina fötter i för små skor och köper nästan alltid festskor med öppen tå.

– Mina fötter har fått ta tillräckligt med stryk av att jag spelar fotboll. Att dessutom misshandla dem i för små skor känns bara dumt. Jag vill inte förstöra mina fötter.

Det allra svåraste att hitta är vinterstövlar. Blomqvist säger att hon vissa vintrar gett upp hoppet och i stället haft dubbla sockor i sina tygskor.
– Om jag fick ändra på en sak på min kropp skulle det vara mina fötter. Magen eller rumpan kan man alltid träna snyggare, men att få mindre fötter är omöjligt. Jag bryr mig inte om hur fötterna ser ut, men jag drömmer om att spontant gå in i en vanlig skoaffär och bara köpa ett par festskor för några tior.