Ingen statistik om storfotade finländare

Ingen har forskat i våra växande fötter, men experterna bekräftar trenden.

Att finländarna behöver större skor kommer knappast som någon större överraskning. Våra antropologiska mått har överlag vuxit i och med en höjd levnadsstandard; maten är mer näringsrik och folk sköter bättre om sin hygien än för några årtionden sedan. Men i vilken takt och hur mycket våra fötter ökar i storlek tycks ingen ha ett entydigt svar på.


Att medellängden ökar, och att till exempel längden på våra lår har vuxit – det finns det forskning om. Men längden på foten har ännu inte varit föremål för några vetenskapliga undersökningar, säger ansvariga forskaren Karri Silventoinen vid befolkningsvetenskapen på Helsingfors universitet.

Han tycker frågan om större fötter är intressant och hoppas på svar av forskarvärlden.
På Förbundet för modehandeln i Finland (Muotikaupanliitto) säger vd Yrjö Gorski att skobranschen märker av en ökad efterfrågan på skor med längre läst. Gorski berättar att han nyligen på en stor mässa i Tyskland avhandlade ämnet med inköpare, agenter och butiksinnehavare som kunde bekräfta tesen.

– Trenden är klar. Det finns en större efterfrågan på snygga skor i stora storlekar, och i och med det börjar det även finnas ett större intresse bland tillverkarna att satsa på större storlekar. Det normala har varit damkollektioner i storlek 36–42, men det räcker inte längre. Allt fler kvinnor behöver storlek 43 eller 44.

– Tidigare hade jag också sagt att den vanligast förekommande skostorleken är 38 för den finländska kvinnan, men nu svarar jag 39, säger Gorski.