Ingen statistik om storfotade finländare

Ingen har forskat i våra växande fötter, men experterna bekräftar trenden.

Att finländarna behöver större skor kommer knappast som någon större överraskning. Våra antropologiska mått har överlag vuxit i och med en höjd levnadsstandard; maten är mer näringsrik och folk sköter bättre om sin hygien än för några årtionden sedan. Men i vilken takt och hur mycket våra fötter ökar i storlek tycks ingen ha ett entydigt svar på.


Att medellängden ökar, och att till exempel längden på våra lår har vuxit – det finns det forskning om. Men längden på foten har ännu inte varit föremål för några vetenskapliga undersökningar, säger ansvariga forskaren Karri Silventoinen vid befolkningsvetenskapen på Helsingfors universitet.

Han tycker frågan om större fötter är intressant och hoppas på svar av forskarvärlden.
På Förbundet för modehandeln i Finland (Muotikaupanliitto) säger vd Yrjö Gorski att skobranschen märker av en ökad efterfrågan på skor med längre läst. Gorski berättar att han nyligen på en stor mässa i Tyskland avhandlade ämnet med inköpare, agenter och butiksinnehavare som kunde bekräfta tesen.

– Trenden är klar. Det finns en större efterfrågan på snygga skor i stora storlekar, och i och med det börjar det även finnas ett större intresse bland tillverkarna att satsa på större storlekar. Det normala har varit damkollektioner i storlek 36–42, men det räcker inte längre. Allt fler kvinnor behöver storlek 43 eller 44.

– Tidigare hade jag också sagt att den vanligast förekommande skostorleken är 38 för den finländska kvinnan, men nu svarar jag 39, säger Gorski.


 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.