Mari Tikkanen. Foto: Leif Weckström

Hon blev företagare trots baby på 3 månader

Hemmatillvaro med babysim och kaféträffar var inget för Mari Tikkanen. I stället grundade hon ett eget företag. Resultatet är ett jobb hon älskar, i kombination med en flexibilitet som ger tid för barnen.

Klockan är halv tio och Mari Tikkanen har nyss lämnat barnen Esko, 2,5 år, och Maija, 5 år, på dagis. Hon stegar in på sitt enmanskontor och knäpper på datorn.


Hennes byrå M4ID:s senaste kampanj ska precis lanseras. Med hjälp av sociala medier är målet att mobilisera opinionen i Nigeria för att få till stånd en lagstiftning mot könsbaserat våld.

I Finland är verksamheten inte speciellt känd, men utomlands är olika FN-organ, WHO och Bill Gates stiftelse kunder hos henne. Arbetet utför hon tillsammans med flera samarbetspartner. Det handlar om kommunikation för att påverka i utvecklingsfrågor och utveckla sjukvård och social service genom ny teknologi.

Dottern Maija var bara tre månader gammal då Tikkanen grundade sitt företag. Då brukar de flesta andra föräldrar vara upptagna med att mata, byta och snyta. Och sova när det är möjligt.

– Jag hade en drive och vilja att jobba med de frågor jag älskar, säger hon.

Tikkanen hade jobbat med biståndsärenden i flera olika länder i femton år. Till Finland kom hon och maken Joe Wright när graviditeten gått in i sjunde månaden. Han hade fått arbete här och hon hade sagt upp sig från jobbet vid världshälsoorganisationens Asienkontor i Indien.

Mindre egen tid
Det blev varken babysim eller latteträffar för Mari Tikkanen och hennes barn. I stället jobbade hon då Maija sov på dagen, och på kvällarna när mannen var hemma.

– Mina föräldrar hjälpte också till. Jag kan inte själv sova på dagen men små barn sover ju ganska mycket.

Till en början handlade det om ungefär två dagar i veckan, timmar utspridda här och där. Det var ett pussel som Tikkanen medger kändes tungt att lägga ibland.

När lillebror Esko föddes och Maija var på dagis hade Mari Tikkanen planerat att hålla föräldraledigt i sex månader, men det gick inte att vara borta från kontoret helt.

Hon ångrar ändå inte att hon, med finländska mått mätt, började jobba så kort tid efter barnens födsel.

– Jag tycker inte att det har gått ut över barnen, utan närmast mig. Jag har kanske inte haft samma tid för mig själv som andra. Samtidigt har jobbet gett mig ett avbrott och distans till det intensiva mammavarandet. Eftersom mitt jobb inte känns som ett arbete för mig, har det gjort mig glad även om jag kanske varit trött.

Rollmodell
I dag skördar Mari Tikkanen frukten av arbetet. De två första åren lyfte hon ingen lön, nu har byrån jobb till 2017. Och ännu viktigare: barnen är högst sex timmar på dagis.

Hon kan själv välja arbetstakt på ett annat sätt än de flesta anställda. Det blir resor, men hon planerar dem så att de är så korta som möjligt.

– Det är mjukt för barnen, vilket är viktigt för oss.

M4ID har möjligheter att expandera, men hon väljer att göra det långsamt eftersom både hon och mannen anser att det är bättre för familjen. Han arbetar i bankvärlden med mindre möjligheter att vara ledig än hon.

Receptet för att företagande och familjeliv ska gå ihop är enligt Mari Tikkanen en stödjande partner.

– Det är Joe, och hans föräldraroll är lika viktig som min.

Hennes föräldrar har också hjälpt till om hon haft viktiga möten.

Nu står semestern för dörren, den första hon som företagare tänker hålla utan att arbeta alls. Eller: kanske kolla telefonen ibland.

Hon berättar om dottern Maijas kommentar efter hennes senaste resa.

– Hon sade: När jag är lika gammal  som du tänker jag också resa i hela världen. Jag tänker resa till Sydamerika, Afrika och Åland. Min man Daniel får vara hemma med våra åtta barn.

– Jag blev jättestolt över att hon ser att världen står öppen också för flickor.