Så får företagaren mammapeng

Meddela arbetsgivaren om du är anställd och grundar ett företag under tiden hemma.

 

Grundar man ett företag under moderskaps- eller föräldraledighetsperioden gäller samma regler som för den som är löntagare. Det säger Harri Hellstén som är juridiskt ombud på Företagarna i Finland.

Man kan arbeta på söndagar utan att det påverkar penningen som Folkpensionsanstalten betalar ut. Men jobbar man andra dagar får man minimiföräldrapenningen på knappt 23 euro per dag. Utan jobb är den vanligen inkomstrelaterad och högre.

– Jobbar man för fullt med sitt företag så ska man se över sitt social- och pensionsskydd. Företagare betalar själva sin pensionsförsäkring och det kan kännas som en ganska stor summa för en ny företagare, säger Hellstén.

Är man fortfarande anställd då man grundar sitt företag ska man tala med arbetsgivaren om sina planer. Hellstén anser att det kan uppstå frågor om illojalitet om man jobbar för fullt och kanske med verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens. Handlar det däremot om småskaligt företagande som man också kan klara av att göra vid sidan om lönearbetet borde det inte vara ett problem.

Får man följande barn inom tre år är moderskapspenningen och föräldrapenningen på samma nivå som vid det tidigare barnet. Annars bedöms den utifrån inkomsterna i den senast fastställda beskattningen, i praktiken två år tillbaka, om inte ens inkomster stigit med minst tjugo procent det senaste halvåret. Harri Hellstén säger att det för många nya företagare lönar sig att använda löneinkomsten som utgångspunkt i stället för företagarinkomsten.