Glada vappen. En skummande dryck förgyller vårens ankomst.

Bubbel till valborg

Det är tid att hälsa våren och den efterlängtade värmen välkommen med glada bubblande skålar. I nyhetsutbudet för april finns en del som är lämpliga som pärlor i glaset, klassikerna inte att förglömma.

MOUSSERANDE VINER OCH CHAMPAGNE
 

528017 Castellblanch ­Rosado Semi Seco Carat. DO Cava. Spanien.
 

Pris: 8,58 euro
Betyg: 3 stjärnor

Charmig rosa spanjor, ett verkligt valborgsvin som är en glädjespridare under hela sommaren. – Vackert rosa med ivrig mousse, inbjudande bärig doft och halvtorr fruktig smak. Serveras väl avkylt. Prisvärt!

008911 Codorníu Clásico Seco. DO Cava. Spanien.

Pris: 8,98 euro
Betyg: 3 stjärnor

En verklig klassiker som också finns på halvbutelj och 0,2-litersflaskor. – Gult med utmärkt mousse, fräsch generös druvig doft och torr smak med harmonisk syra.

562197 Devil’s Rock ­Riersling Extra Sec. Deutscher Sekt. Tyskland.

Pris: 8,98 euro
Betyg: 2 stjärnor

Medelgult med generös druvig doft med lite örter och torr. Rätt fyllig smak med frukt och vänlig syra.

008961 Freixenet ­Cordon Negro Brut. DO Cava. ­Spanien.

Pris: 9,48 euro
Betyg: 3 stjärnor

En annan klassiker – den svarta buteljen, som också finns som magnumflaska. En trevlig storlek. – Medelgult med bra bubbel, ren inbjudande fruktig doft och torr balanserad smak.

555577 Las Moras Rosé Shiraz-Viognier. San Juan. Argentina.

Pris: 9,89 euro
Betyg: 2 stjärnor

Roséviner har blivit trendiga över hela världen, både som bordsvin och som mousserande vin. Varför vet ingen, men färgen är stimulerande och den friska bärigheten känns ofta charmerande. – Ljusrosa bubbelvin med fint skum, lätt ren bärig doft och torr fruktig saftig smak. Bra pris!

555687 Pongrácz.  Sydafrika.

Pris: 13,58 euro
Betyg: 3 stjärnor

Skumvin gjort på chardonnay och pinot noir, alltså med ”champagneambitioner”. – Ljusgult med frisk doft av örter och lite mango. Smaken torr med vänlig syra och mandel.

589887 Becker-Steinhuer Riesling Sekt Extra Trocken. Mosel. Tyskland.

Pris: 13,89 euro
Betyg: 2 stjärnor

Detta mousserande vin har beteckningen ”Deutscher Sekt”, vilket betyder att det inte innehåller importerade druvor utan tyska, i detta fall riesling. – Ljusgult med glada bubblor, generös verkligt druvig mogen doft och halvtorr, lite lemonadaktig smak. Lättdrucket vin för envar, men bör helst serveras verkligen kallt annars känns det jolmigt.

557247 Willm ­Crémant d’Alsace Rosé. AC. ­Frankrike.

Pris: 14,69 euro
Betyg: 3 stjärnor

Vackert orangerosa med fina bubblor, behaglig doft av mogna bär och torr fräsch fruktig smak. Ett festligt alternativ!

553117 Vollereaux Brut, AC Champagne. Frankrike.

Pris: 20,30 euro
Betyg: 3 stjärnor

Ljusgult med häftig mousse, välutvecklad doft av rök och äppel. Torr fruktig smak med liknande äppelkaraktär som doften. Bra frukt och syra. Välgjord helhet för att vara en ”billighetschampagne”! Mycket prisvärd!

529017 Miolo ­Millésime Brut 2009. DO Vale do ­Vinhedos. Brasilien.

Pris: 22,60 euro
Betyg: 2 stjärnor

Vindruvorna produceras i södra Brasilien nära Uruguay. Firman är aktiv i sex vinregioner i landet och har en årsproduktion på hela 12 miljoner liter. – Medelgult med stora häftiga bubblor, lite instängd rostad doft och torr, syrlig lite tung smak. Priset alltför högt!

008646 Victoire Brut ­Millésime. 2005.  AC Champagne. Frankrike.

Pris: 35,40 euro
Betyg: 4 stjärnor

Vackert gult med utmärkt skum. Mogen välutvecklad, nästan rostad doft och fyllig smak, med brödkaraktär, äppel och syra. Prisvärt!

008621 Laurent Perrier Brut AC Champagne. Frankrike.

Pris: 42,90 euro
Betyg: 4 stjärnor

Ljusgult med ivriga små bubblor, generös ren druvig doft och torr, rätt fyllig smak med frukt och syra i harmoni. Alltid ett säkert val.

008611 Veuve Clicquot Sec. AC Champagne. Frankrike.

Pris: 47,60 euro
Betyg: 4 stjärnor

Gula änkans halvtorra version är perfekt för en ovan champagnedrickare, men också delikat för en erfaren konnässör som en läcker avslutning på en måltid med frukt. – Ljusgult med fina bubblor. Generös blommig frisk doft och halvtorr, behagligt fyllig smak med bra frukt och syra som balanserar den lilla sötman.

008616 Taittinger Brut Prestige Rosé. AC Champagne. Frankrike.

Pris: 53,90 euro
Betyg: 4 stjärnor

Rosé eller egentligen orange med bra mousse, generös bärig, mogen doft och torr fyllig, fräsch, fruktig smak. En upplevelse i glaset, värd slanten.

Vill du få vintips per sms? Skicka KANAL (mellanslag) VIN till 13513 och få Borgströms bästa tips varje vecka till din telefon. Tjänsten kostar 0,95 euro/vecka. Skicka KANAL VIN STOP till 13513 för att stoppa tjänsten.
Det är tid att hälsa våren och den efterlängtade värmen välkommen med glada bubblande skålar. I nyhetsutbudet för april finns en del som är lämpliga som pärlor i glaset, klassikerna inte att förglömma.