Mjöd och struvor till valborg. Foto: Katja Lampinen:

Mjöd, russin och struvor – här är valborgsrecepten

Mjöd, struvor, ballonger och majvippor är det traditionella inslaget i vårfirandet på första maj. Men glöm inte heller hemlagade munkringar och sockrade munkar.

Mjöd ska det vara till valborg, lika självklara är det inte med struvor. I barnfamiljerna har sockermunkar och munkringar ofta fått ersätta struvorna. Tidsbrist har kanske varit orsaken. Struvor byggs upp av ”krumelurer” som långsamt ringlar sig på varandra i het olja för att bli en ojämn, rund boll. Ofta blir den platt.

Gemensamt för struvor, munkringar och munkar är att de kokas i flottyr. Munkringen sänks ner i frityrkoket, som består av het matolja eller kokosfett, med en temperatur på cirka 180 grader. Då är det så hett att vattnet avdunstar från  degytan. Det ger brödet en frasig och spröd yta och ett gyllenbrunt skal. Med hjälp av en hålslev eller en gaffel lyfts munkringen upp på ett fat med en blandning av socker och kanel, vänds ett varv och läggs att svalna på ett galler.

Mjöd eller gudarnas dryck har funnits i många kulturer. Om man får tro de gamla skrifterna innehöll mjöd i huvudsak honung, jäst och vatten.

Vikingarna drack mjöd, en stark och berusande dryck, men spår av innehållet finns naturligtvis inte bevarat från den tiden.

Gustav Vasas tid på 1500-talet vet man med säkerhet att det dracks mjöd.

I dag dricker vi mjöd vid valborg och första maj och drycken får gärna vara hemlagad. Inled bryggningen i dag så är mjödet klart till första maj.

Struvor

10–15 struvor: 2 ägg, 1 äggvita, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl socker, 1 ½ dl mjölk, 3 ½ dl vetemjöl.

Till kokning: olja eller kokosfett.
Garnering: florsocker.

Vispa ägg och socker, tillsätt mjölken, och rör i mjölet. Hetta upp olja eller kokosfett i en gryta till 175 grader. Häll …smeten i en plastpåse, klipp ett mycket litet hål i ändan och ringla ner smet i den heta oljan så att det bildas genombrutna kakor. Vänd struvan då den är guldbrun på undre sidan. Tag upp den färdiga struvan med hålslev, låt rinna av på hushållspapper. Strö florsocker över och servera.
(ur Finlandssvenska matboken 1996).

Struvor

10–12 stycken: 2 msk ljummet vatten, ¼ paket färsk jäst, 2 ½ dl mjölk, 2 ägg, …1 ½ tsk socker, ½ tsk salt, …5 dl vetemjöl.

Fritering: kokosfett eller olja
Garnering: florsocker

Blanda vatten och jäst. Låt stå cirka 5 minuter. Ljumma mjölken till 37 grader för jästen. Tillsätt den till jästblandningen. Vispa ihop ägg, socker och salt.  Blanda i vätskan. Tillsätt mjölet lite i taget under kraftig omrörning. Låt smeten jäsa övertäckt cirka 60 minuter. Värm fettet till 180 grader. Kontrollera med en termometer eller gör  brödprovet (lägg ner en bit vitt matbröd i fettet. När brödet får fin guldbrun färg, efter cirka 1 minut har fettet rätt temperatur.) Lägg smeten i en pappersstrut eller spritspåse. Klipp ett smalt hål eller använd en sprits med smal rak spets. Tryck ut …smeten i smala ringar lite ovanpå varandra. Fritera en eller två struvor åt gången tills de är vackert guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper.  Sikta över florsocker.

Munkringar

Ca 10-15 munkringar: 2 ägg, 1 kkp socker, 1 ½ kkp gräddmjölk, 2 msk smält smör, 4 tsk bakpulver, ¼ tsk kanel, ¼ tsk salt, 4 kkp mjöl, socker.
Till kokning: kokosfett.

Ägg och socker vispas. Kanelen, saltet och mjölet blandas med bakpulvret. Gräddmjölken tillsättet och till sist det smälta smöret. Kavla ut degen. Dela degen i ett antal lika stora bitar. Rulla ut dem till smala jämntjocka längder och forma dem till ringar. Koka upp kokosfettet i en kastrull och sänk ett par tre ringar i flottyren där de får kokar några minuter. Vänd dem runt en gång tills de blir gyllenbruna till färgen. Ta upp munkringarna med en gaffel och vänd dem genast i socker.
OBS: Akta det kokheta kokosfettet, det blir lätt brännsår av flottyren.
(ur Runa Melander: Matlagningens grunder).

Munkar …med bakpulver

15 stycken: 1 ägg, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, ½ citron ( saft och rivet skal), 1 dl gräddmjölk, ½ dl smält smör.
Kokning olja eller kokosfett.

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet, blandat med bakpulvret. Tillsätt …citronsaften och skalet. Rör ner gräddmjölken och det smälta avsvalnade smöret. Värm fettet långsamt. Lägg ner små klickar av smeten. Koka munkarna tills de får vacker färg. Tag upp dem och låt rinna av på hushållspapper, rulla dem i strösocker.

Mjöd med sirap

3–6 dygn: 8 l vatten, 1 kg farinsocker, 2 citroner, ¼ tsk jäst, russin och socker, 1 dl sirap.

Skölj citronerna noggrant och skala av det gula skalet tunt, till exempel med potatisskalare. Lägg skalen och sockret på bottnen av en stor skål. Koka upp hälften av vattnet och häll över sockret och citronskalet. Avlägsna det vita från citronerna och skär dem i skivor. Lägg dem och resten av vattnet i ett kärl. Låt vätskan värmas upp till 37 grader och tillsätt jästen. Låt drycken jäsa i rumstemperatur till följande dag. Lägg några russin och en tesked socker på bottnen av rena flaskor och häll i det silade mjödet. Korka flaskorna och ställ dem svalt. Mjödet är färdigt när russinen stiger till ytan

Tips: Om du vill ha mjödet snabbare färdigt ska du förvara det ett dygn i rumstemperatur och sedan ställa det svalt för ett dygn eller två.

Tips: Om du vill ha ljusare mjöd ska du ta hälften farinsocker och hälften vanligt socker. Sockermängden kan också minskas med en tredjedel. I stället för farinsocker kan du använda sirap. Honung ger fin arom åt mjödet.
(ur Mathälsningar från Finland 1982).

Mjöd

1 vecka: 4 l vatten, 1 citron, 3 dl socker, 3 dl farinsocker, 1 krm torrjäst eller 1/8 bit färsk jäst, 1 dl russin, 1 tsk socker per flaska.

Tvätta och skala citronerna. Skär de skalade citronerna i tunna skivor. Lägg sockret och citronskivorna i en skål som rymmer 5 liter. Koka upp vattnet. Häll vattnet i skålen. Rör om tills sockret smält. Låt drycken svalna. Tillsätt jäst. Täck mjödet med en duk eller ett lock. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till nästa dag. Lägg några russin samt en tesked socker i rena flaskor. Sila och tappa drycken på flaska. Förvara flaskorna svalt. Mjödet är färdigt att drickas om cirka en vecka.
(ur Smaskens! 2002).

Honungsmjöd

4–5 dagar: 5 l vatten, 2 citroner, ½ dl öl, 300 g honung, ¼ tsk färsk jäst, socker och russin.

Tvätta citronerna med varmt vatten. Skala dem med potatisskalare, tag bort det vita skalet. Skiva citronerna. Slå kokande vatten över citronskivorna, skalen och ölet. Låt svalna till 37 grader, tillsätt honung och jäst. Låt mjödet jäsa ett dygn i rumstemperatur. Sila och tappa mjödet på flaskor och sätt en tesked socker och ett par russin i varje flaska. Låt mjödet stå svalt 4–5 dygn innan det serveras.
(ur Finlandssvenska matboken 1996).

Enbärsmjöd

3–6 dagar: 4 l kokande vatten, 4 citroner, 2 dl enbär, 2 tsk anis, 4 dl farinsocker, 1 dl socker, cirka ¼ tsk jäst.

Tvätta citronerna och skala dem med potatisskalare. Avlägsna allt det vita, beska och släng det. Skär citronerna i tunna skivor. Blanda skivorna, det gula skalet, enbären, anis och sockret i det heta vattnet och rör om tills sockret har smultit. Smula i jästen då blandningen har svalnat till 37 grader. Låt saften stå i rumstemperatur till följande dag. Sila den och häll på flaskor. Låt drycken stå svalt minst 3 dagar, helst en vecka.
(ur Finlandssvenska matboken 1996).

Mjöd med humle

3–5 dagar: 8 l vatten, ½ kg socker, ½ kg farinsocker, 1 citron, ½ kkp humle eller 1 flaska öl, ¼ tsk jäst, russin och socker.

Sockret upplöses i det kokande vattnet, citronen skäres i skivor och kärnorna tages bort. Det kokande vattnet slås över citronskivorna och den i hett vatten sköljda humlen. När blandningen kallnat, nedblandas jästen, upplöst i litet ljumt vatten, och mjödet får jäsa till följande dag, då det silas och tappas på flaskor. I varje flaska lägges några russin och lite socker. Flaskorna korkas och överbindes. De får stå över natten i rumsvärme. Förvaras sedan på kallt ställe. Används öl i stället för humle tillsätts det samtidigt med jästen.
(ur Matlagningens grunder av Runa Melander, 1959).

Här hittar du tips på mousserande vin och champagne lagom till valborg och första maj anno 2015!

ENKÄT: Hur firar du första maj?