Foto: Cata Portin. Emilia Saario och Mikael Kivimäki: Vi firar nio månader tillsammans i dag. Kärlek är ömsesidigt förtroende, närhet och att skapa minnesvärda upplevelser tillsammans.

”Kärleken …går aldrig …i pension”

Dagens människor har stora krav på hållbar kärlek. Men nycklarna till lycka kan inte fiskas upp ur någon annans ficka, säger professor Kaarina Määttä som har forskat i kärlek.

”Kärleken är en krävande och svår kombination. Samtidigt är kärleken av högsta värde för dagens människor. Vi hoppas och väntar på kärlek och litar på att den ska ge vårt liv innehåll. Och det är naturligt: varenda människa vill ju bli lycklig. Kärleken är en väg till hur livet kan vara när man får uppleva omsorg, uppskattning och bekräftelse. Vår överlevnad bygger på att vi tar hand om varandra. Så har det varit genom alla tider.

I dag är förväntningarna skyhöga och besvikelserna många. Äktenskap ingås flitigt men skilsmässorna är också många. Många skulle vilja lära sig att älska.

Jag tror att det är den tid vi lever i som skapar konflikter, en tid som är osäker och präglas av snabba förändringar. Vår krets av relationer har krympt. Grannar, släktingar och vänner har trillat bort och vi umgås i allt snävare kretsar. I stället ska kärleken kompensera bortfallet.

Vårt parförhållande och familjeliv ska vara vår grogrund, vår trygga hamn, vårt gömställe, vårt allt. Och andra sidan har nutidsmänniskan en hel rad jagprojekt som ska uppfyllas: karriär, intressen, personlig utveckling. Det är kombinationen av de här som gör kärleken utmanande.

En gemensam nämnare för par som har levt ihop länge är deras vilja och förmåga att leva tillsammans. Alltid har det inte varit lätt, det är säkert, men de här paren har ansträngt sig för att få det att fungera. De har bejakat varandras olikheter, och antagligen också noga tänkt över alternativet.

Jag tror att det gäller att inte ge upp så lätt. Kärleken behöver tid. Det är klart att en skilsmässa ibland kan vara det enda kloka alternativet, för vi vet också hur dyrt det kan kosta oss att hålla fast vid ett dåligt förhållande med all kraft.
Men om man är villig att jobba för sitt förhållande kan man försöka gå in för att skapa någonting tillsammans och bygga upp en gemensam tillvaro. Kärlek är konkreta handlingar.

Kärlek är också världens bästa hälsoförsäkring. Det styrks av många hälsoundersökningar. Har du ens en enda vän som du kan tala med så skyddar det dig, medan ensamhet är en riskfaktor.

Kärleken berör, i alla åldrar. Kärleken går aldrig i pension och den räknar inga rynkor. Men sist och slutligen handlar det om att kunna uppskatta sig själv. Den beständiga vägen till kärlek börjar med att man älskar sig själv, på ett sunt sätt.”

Kaarina Määttä är professor i psykologi och vicerektor vid Lapplands universitet. Hon har forskat i kärlek, parförhållanden och skilsmässor.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.