Juha Lallukka vann två FM-guld i vintras. I höst har han lämnat ett positivt dopningsprov. Foto: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Lallukka – enskilt fall eller inte?

Skidfolket beskriver dopningsmisstänkta Juha Lallukka som en ensamvarg, som kom från ingenstans och skrällde i Oslo-VM. Hans namn har dykt upp i dopningsspekulationer förut. – Det här är väldigt pinsamt för oss, säger Maastohiihto ry:s ordförande Reijo Alakoski.

Skidfolket försäkrar att Juha Lallukka är en outsider som inte tränat med landslaget – trots att han ännu i går listades bland landslagsåkarna på skidförbundets hemsidor.

Han deltog inte i uttagningarna till världscupen i helgen i Muonio, enligt egen utsago för att han var sjuk.

– Det är frågan om en enskild idrottare som inte varit med i landslagsverksamheten sedan VM i Oslo, säger Sami Jauhojärvi som vanligtvis brukar vara en pratglad talesperson för skidåkarna.

I vintras uppvisade Juha Lallukka, 32, överraskande fin form genom att först vinna FM-guld, knipa en plats i VM-laget och därefter vara helt i sitt esse i Oslo. Verkade det inte alls konstigt, Jauhojärvi?
– Nej, det väckte inte några tankar då och det väcker inte några tankar nu. Det är hans sak.

Chefstränaren Magnar Dalen intygar att Lallukka inte deltagit i landslagslägren. Enligt Dalen: en ensamvarg, i stil med Kaisa Varis.

– Tyvärr är det en högre frekvens av dopningsfall bland enskilda idrottare som tränar för sig själva.

Enligt skidförbundets hemsidor fungerar veterantränaren Jarmo Punkkinen som Juha Lallukkas tränare, men enligt Hbl:s uppgifter har han ansvarat för sin egen träning under den senaste tiden. Punkkinen förnekar dessutom för Iltalehti att han skulle vara Lallukkas tränare.

Lallukka har varit inblandad i dopningsspekulationer förut. Redan för tre år sedan krävde chefstränaren Magnar Dalen att Lallukka presenterar en fullständig blodbild innan han får delta i världscupen. Lallukka blev rasande och anklagade Dalen för häxjakt.

- Vi kan inte chansa på att någon utomstående presterar bra i en kvaltävling och blir uttagen till världscupen utan att ha genomgått tester. Det gäller inte särskilt den här personen, utan alla som inte deltar i landslagets verksamhet, säger Dalen.

Nuförtiden representerar Lallukka skidföreningen Kouvulan Hiihtoseura. Tidigare representerade han också Joutsan Pommi, som bland annat tog emot Mika Myllylä då han återvände från sin dopningsavstängning och vars toppnamn nu omfattar bland annat Aino-Kaisa Saarinen.

– Juha skonar inte sig själv när det gäller träning och när han nu fått sina träningssystem i balans och utrustningen fungerat var det helt väntat att han tar ett kliv framåt, säger Johnny Hamström, ordförande för Kouvolan Hiihtoseuras skidsektion.

– Men jag tror inte att en skidåkare på egen hand kunnat skaffa och dosera den här typen av preparat. Det behövs någon annan som är mer insatt.

Lallukka har gett det positiva A-provet i ett oanmält test utanför tävling. Enligt Yles uppgifter är Lallukka misstänkt för att ha använt tillväxthormon.

Han besökte i går Yhtyneet Laboratoriot, det Wada-ackrediterade labbet i Helsingfors, uppenbarligen för att närvara när hans B-prov analyseras.

– Det här är väldigt pinsamt för oss, säger ordföranden för skidförbundets längdsektion, Maastohiihto ry, Reijo Alakoski.

– Men jag vill inte kommentera saken förrän B-provet har analyserats. I sådana här fall är idrottarens rättsskydd extremt viktigt.

B-provets resultat borde vara klart i dag, men det är oklart när det offentliggörs. Är det negativt kommer antidopningsbyrån ADT inte ens att bekräfta att det är Lallukka som varit misstänkt.

Hur påverkar det här de övriga landslagsåkarnas trovärdighet, med tanke på vad som hänt förut inom finsk skidåkning?
– Det får andra avgöra, säger Jauhojärvi.

Magnar Dalen försäkrar att hans skandinaviska kolleger visar förståelse. De misstänkliggör inte automatiskt hela den finländska skidåkningen.

– De ringer mig och säger att nu jävlar också blåser det här på internet, men samtidigt säger de att de inte tror det har med landslaget att göra och att finländarna lärt sig sin läxa sedan Lahtis 2001.