Jonas von Wendt: Mord på Råsunda

Kanske att den svenske mästarförfattaren Jan Mårtensson kunde skriva en Homan-deckare med den titeln någon gång.

Nu har jag visserligen på känn att den forne diplomaten och finsmakaren Mårtensson inte är någon stor vän av fotboll men om han mot förmodan fanns på Råsunda i går fick han lätt ihop till en bok. För det här var mord, snudd på massmord om ni tillåter den dramatiska formuleringen. I huvudrollerna: Zlatan Ibrahimovic och ett finskt försvar som höll division 2-klass.

I typ två minuter var blåvitt med i matchen, sen tog den ruskiga svenska maskinen över och malde ner Mixus Finland djupt i rännstenen. Där lär för övrigt en del av de överförfriskade finska supportrarna ligga då de vaknar upp.

Jag har en viss förståelse för det, för det här eländet krävde nog några nubbar att glömma.

Jag har en viss förståelse för det, för det här eländet krävde nog några nubbar att glömma.

Sverige läste Finland som en öppen bok och hade järnkoll på hur dålig Heikkinen är med bollen, att Joona Toivio inte är någon ytterback, att Junior och Hetemaj har kort stubin och att det finns en orsak till att Petri Pasanen är utan klubb. Allt snack om att svenskarna inte kände till Finland före match var rena rama tjafset. Sverige klädde av Finland in på bara mässingen. Punkt slut.

Ett iskallt Finland åker hem till ett kokhett hemland. Svenskarna tog sig en sväng ner till Stureplan och firade säkert hela natten lång. Kanske att Mårtensson eller antikhandlare Johan Kristian Homan tittade in på festen. Zlatan bjöd honom säkert på en Dry Martini i så fall.
De finska spelarna gör nog klokt att hålla sig borta från barer och nattklubbar ett tag framöver.