Jonas von Wendt: Upp till bevis

Är ganska säker på att herrar Lipponen och Niinistö håller tår och fingrar i kors i afton.

För den här matchen gäller bra mycket mera än ära och tre poäng. Det här handlar om finsk fotbolls trovärdighet, åtminstone på kort sikt. Och ekonomiskt är dusten på Råsunda rentav hysteriskt viktig. Den dåliga starten med stryk mot Moldavien och Holland gjorde att publiken röstade med fötterna i samband med matchen mot Ungern. Bollförbundet gick miste om ett miljonbelopp i budgeterade biljettintäkter, pengar som förbundet verkligen hade behövt.

Hur många orkar släpa sig till Olympiastadion i höst om Sverige tvålar till Finland med låt oss säga 4-0 och blåvitt uppträder lika tandlöst som i San Marino? Förbundet behöver fulla läktare mot Holland och Sverige så med tanke på de matcherna är slaget om Norden hysteriskt viktigt.

Slaget om Norden är kanske att ta i för inom fotboll finns inte den där äkta rivaliteten mellan Finland och Sverige. Svenskarna har nästan alltid varit alldeles för bra på kungen av alla sporter. Alla tiders statistik är mördande läsning för finska supportrar. Blott nio gånger har Finland vunnit, den sista riktiga segern är snart ett halvt sekel gammal. Sverige är jättefavorit också i kväll men hoppet dör ju som bekant sist.

Spelare för spelare ska Finland inte ha en chans. För trots att Sverige inte är lika bra som för 6-7 år sedan återfinns de svenska nyckelspelarna i stora roller i klubbar som Milan, Lyon, PSV Eindhoven och Celtic. Vår största stjärna, Roman Eremenko, håller till i Dynamo Kiev. Jag tror jag skippar en mera utförlig genomgång av våra spelare.

Fotboll är en viktig, integrerad del, av den svenska folksjälen. Och trots problem med läktarvåld och slagsmål mellan supportrarna går det inte ta miste på vilken gren som alltjämt är kung i kungariket. Mitt i centrala Stockholm finns fotbollsplaner som är fulla av barn och ungdomar. Hur ser det oftast ut på Helsingfors planer?

Robert Laul på Aftonbladet skriver att Finland är bra på hockey, boboll och kärringkånk. Då det gäller fotboll är vi enligt honom på samma nivå som Färöarna. Hårda ord. I kväll klockan 20 svensk tid smäller det. Finlands sak är svår. Svår men inte omöjlig.