Zlatanshow då Sverige krossade Finland

Undrar om den svenska storstjärnan Zlatan Ibrahimovic någonsin gjort ett enklare hattrick? Milananfallaren kom in i stället för en skadad Ola Toivonen i matchminut 25. 28 minuter senare hade han satt tre bollar. 5–0 till Sverige till slut.

Det var mycket snack om svensk underskattning inför matchen. Och att ett disciplinerat finskt försvarsspel skulle bära frukt. Av det såg vi ingenting.

Förbundskapten Mixu Paatelainen bytte ut Jukka Raitala, Veli Lampi och Lukas Hradecky. Backlinjen gjordes helt om. Med Markus Heikkinen och Petri Pasanen i mitten, Joona Toivio till höger och Niklas Moisander till vänster. Det här skulle ge stadga åt den finska backlinjen. Med Anssi Jaakkola som sista, hopplöst osäkra lås, blev effekten den motsatta. Jaakkola darrade som ett asplöv, Petri Pasanen visade att han absolut inte är någon ledare, Markus Heikkinens att hans teknik är undermålig, Joona Toivio att han inte är någon ytterback och att Finland faktiskt har ett målvaktsproblem. Anssi Jaakkola ingav inget förtroende alls.

Niklas Moisander var snudd på Finlands bästa spelare, vad säger det då blåvitt faller med hemska 5–0?

Kim Källström gjorde 1–0 på en inåtskruvad frispark. Svårt för Jaakkola där då flera svenskar kom rusande.

2–0 kom 20 minuter senare då Petri Pasanen misslyckades med en rensning på ett så nybörjarmässigt sett att hans agent säkert river sig i håret då han ska hitta en ny klubb för den forne "Bremen-klippan". Några sekunder senare var Zlatan helt fri då Joona Toivio tappade markeringen. Sådana lägen missar inte supersvensken. 2–0 och god natt Finland.

3–0 bjöd Heikkinen på. Han drällde med bollen och så kunde Sebastian Larsson spela fram Zlatan till svenskens enklaste mål på länge.
4-0 kom efter en frispark av Källström. Jaakkola stod som förstenad på mållinjen och den finska backlinjen tappade allt som markering heter. Zlatan nickade enkelt in fyran.

– Det här stödet är helt otroligt. Jag kom in och fick in en boll direkt. Sen rann det bara på, säger Zlatan Ibrahimovic.

Finland hade ett par chanser, en nick av Mika Väyrynen som han definitivt borde ha fått på mål och i början av andra halvlek brände Mikael Forssell ett bra läge.

Mål där och matchen kanske kunde ha sett lite annorlunda ut. Men Sverige hade vunnit ändå, klasskillnaden var så enorm att Paatelainen nog längtade hem till Skottland.

– Tack till supportrarna för att de orkade heja på oss. I dag var vi inte bättre än så här, säger Perparim Hetemaj.

Med tanke på kommande duster var det här resultatet en mardröm för finsk fotboll. Kan bli ganska ödsligt på läktarna mot Holland och Sverige i höst i Helsingfors. En ekonomisk smäll att vänta alltså.

Den sportsliga smällen lär ta tid att återhämta sig i från. Och med det här landslaget kan det tyvärr bli mera av den varan i fortsättningen. Paatelainens jobb ska inte värderas förrän efter kvalet till 2016 men inledningen kunde sannerligen ha varit bättre. Det finns ingenting att ta med sig från den här matchen. Absolut ingenting. Utom möjligen vetskapen om att Finlands fotbollslandslag är sämre än på mycket länge.