Krögaren Ville Perko med närproducerade grönsaker, köksmästaren Gustaf Westerlund med färsk sike från Björkö och Nina Rimmi med sina egentillverkade brickor, välkomnar gästerna till Houtskär. Förut bodde det närmare 300 personer här, nu är antalet bosatta nere vid 30. Den sista yrkesfiskaren på Hyppeis slutade 2006. Foto: Robert Seger/Moment

Nu är det skördetid i skärgården

I dag går startskottet för Houtskärs egen matfestival Matglädje som ordnas för första gången. Hbl åkte ut i skärgården på förhand för att nosa på öns matutbud.

I Isakssons matbod i Medelby, Houtskär, dignar borden av färsgstarka grönsaker: tomater, paprikor, chilifrukter, zucchinier, gurkor, sallader, pumpor, örter, samt färdiga produkter som äppelmust från gården. Men inte en själ syns till. Efter en stund anländer dock ett par kunder, Anne och Carl-Gustaf Öhman som gärna ställer upp på intervju – och upplyser oss om att här är det självbetjäning som gäller.

– Vi brukar handla här en eller två gånger i veckan. Man väljer helt enkelt vad man vill ha och betalar kontant i kassan själv. Under högsäsongen är det rätt trångt. Vi köper oftast tomater, gurkor, sallader, paprikor och jordgubbar. Potatis odlar vi själva, berättar de med välfyllda korgar i händerna.

Paret har hört talas om festivalen Matglädje och eftersom de bor i närheten av museiområdet tänker de delta i de flesta evenemangen. Även matboden Isakssons kommer att vara med på Smakgatan med sitt försäljningsbord.

festival
Matglädje
  • En festival med mångsidigt program: mycket mat, öl, musik, guidningar, tävlingar och kurser med mera. Läs mer på www.matgladje.fi.
  • Smakgatan är öppen i dag klockan 11–15. Övrigt program hela dagen klockan 10–02.
  • En hel del annat program i morgon klockan 10–16.
  •  På grusvägen i det gamla, fina museiområdet i Näsby ska det stå minst ett trettiotal bord med lokala matprodukter och hantverk.
  • Till evenemanget finns det möjlighet till busstransport med start från Åbo.

När vi frågar paret om lämpliga lunchställen på Houtskär blir vi lite förvånade, listan är nämligen lång: Hyppeis Värdshus, restaurangbåten Emma, Gästgifveri och Grill Café Skagen. Vi bestämmer oss för att besöka Hyppeis Värdshus cirka 10 kilometer från Isakssons.

Väl framme i den natursköna byn Hyppeis möts vi av Ville Perko, Nina Rimmi och Gustaf Westerlund som har drivit stället i år. Värdshuset har sju dubbelrum och en restaurang som egentligen öppnar klockan 17. Hela gänget är involverat i festivalen och Gustaf Westerlund deltar dessutom i tävlingen "Matglädjens bästa produkt 2013" med sin tomatmarmeladchutney. Nina Rimmi i sin tur tänker sälja de egentillverkade brickorna, signerade Ilona Design.

Vi har inte särskilt höga förväntningar vad gäller maten så här långt ute i skärgården – men tji får vi. Den knaperstekta siken som serveras med pepparrots-beurre blanc, sommarens grönsaker och nypotatis fullkomligt smälter i munnen.

– Vi tog tidigt ett beslut att inte ha så många rätter på menyn. I dagsläget har vi tre av varje. "Keep it simple" är vårt motto. Dessutom satsar vi stenhårt på närproducerat, siken hämtade vi i morse från Björkö och köttet kommer från en gård på Korpo. Grönsakerna kommer alltid från Houtskär, berättar Ville Perko.

Mätta och belåtna åker vi vidare till Gästhamnen i Näsby. Therese Skaag, som driver stället, är en av initiativtagarna till Matglädje på Houtskär. Idén föddes under långa bilfärder i den vintriga skärgården då Therese har sitt andra säsongsjobb och delar ut post två gånger i veckan.

– Jag satt och funderade på varför skarvar blir fredade men inte vi skärgårdsbor. Vi som bor här på Houtskär syns inte riktigt längre nu när vi har blivit en del av Pargas och dessutom så händer det alldeles för lite här ute. Och så tänkte jag på det jag hade läst om "Smakgatan" i Stockholm dit bönderna får komma och sälja sina produkter. Och så tänkte jag att det är nog bättre att vi stannar där vi är och folk kommer till oss i stället, säger Therese och skrattar.

I vintras hölls ett första möte där Therese pratade om sin idé att ordna en festival.

Fia Isaksson som är kulturchef i Pargas hade haft liknande tankar och blev genast intresserad av att förverkliga idén på Houtskär.

– Projektet har fått en del bidrag från bland annat Kulturfonden och Pargas stad, men det allra mesta har gjorts med talkoarbete. Busstransporter till och från Houtskär har ordnats så att ingen behöver bry sig om färjetidtabeller, berättar Skaag.