Grafik HBL.

Kvarteret Victoria klart för beslut

Det finns några öppna frågor men som helhet ser allting bra ut för det svenskspråkiga kvarteret Victoria. Helsingfors stadsplaneringsnämnd tar ställning till detaljplaneändringen nästa vecka.

De öppna frågorna handlar om läkarföretaget Doctagons eventuella medverkan med service för äldre i kvarteret och vem som skall driva restaurangen i kulturcentret. Alla finansiärer är heller inte fastslagna men det här är frågor som Max Arhippainen, ordförande för Stiftelsen kvarteret Victoria, inte närmare vill gå in på.

– Jag kan inte kommentera diskussioner som pågår. Diskussionerna fortsätter med parterna och det ser riktigt lovande ut, säger Arhippainen.

Klart är att Konstsamfundet, Svenska litteratursällskapet och stiftelsen Tre smeder gått eller går in i som finansiärer eller investerare. Men Blomsterfonden som skulle bygga seniorbostäder i kvarteret har dragit sig ur. I kvarteret Victoria på Busholmen byggs omkring 300 bostäder och här placeras en del finlandssvensk verksamhet, som ett kulturcentrum med stor festsal, scen, studior, artisthem, studentboende samt boende för specialgrupper och ägarboende i Hitasfinansierade lägenheter och fritt finansierade lägenheter.

I Hitasproduktionen ingår så kallat gruppbyggande för tio bostäder där de blivande invånarna är byggherrar för att få ner kostnaderna. Hitasbostäderna lottas ut på vanligt sätt. Finlandssvenskar har inte förtur.

– När vi har paketet klart gör vi en ordentlig presentation för allmänheten. Lotteriet genomförs helt enligt stadens direktiv. Staden förutsätter att alla ska ha lika möjligheter att anmäla intresse för Hitasbostäder och de senaste Hitashusen i området har haft omkring 2 000 sökande så ett normalt lotteri är ändamålsenligt. När vi får byggnadslov och ritningar får intresserade ansöka på normalt sätt, kanske inom ett år, säger Arhippainen.

I den mån finlandssvenskar har förtur handlar det om organisationer som skaffar bostäder för sina medlemmar, som Vasa nation och Teknologföreningen som är med i Ara. När det gäller finansieringen av kvarteret har Stiftelsen Victoria hittills stått för planeringen, medan varje deltagare sedan betalar sin egen del av byggprocessen. Kostnaden för kvarteret beräknas till drygt 80 miljoner euro. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ett kvarter där man blandar boende, kultur och annan verksamhet.