Finlandssvensk kyrkby. så här är det tänkt att kvarter Victoria ska se ut. Här kommer finnas daghem, bostäder, boende för specialgrupper och mycket annat. Arkitektbyrån

Ett år till byggstart i svenska kvarteret Victoria

Byggstarten är om ett drygt år. De finlandssvenska fonderna och stiftelserna står kvar bakom det svenskspråkiga kvarteret Victoria i Helsingfors.

Kvarteret Victoria med maffiga 23 000 kvadratmeter i byggrätt, inkluderande minst 300 bostäder, uppförs i etapper och står i sin helhet färdigt i slutet av 2016, om tidtabellen och finansieringen håller. Byggstarten sker i början av 2014, så fort Helsingfors stads projekt under kvarteret, ett parkeringshus, har färdigställts.

Detaljplanen för kvarteret är i praktiken färdig, och finns nu till påseende fram till 14 december. Fram till dess kan stadsborna komma med anmärkningar och åsikter om projektet. Anmärkningar och åsikter brukar i det skedet inte ha någon nämnvärd inverkan på en plan. Så fort detaljplanen är godkänd kan man lämna in anhållan om bygglov.

Kvarteret har jämförts med en finlandssvensk kyrkby, och blir en mix med allt från svenskt daghem och kulturhus med stor festsal, scen, två studior och mötesplats till artisthem, studentboende och boende för specialgrupper samt ägarboende i såväl hitasfinansierade som fritt finansierade lägenheter.

Grupper bygger

Inom ramen för den prisreglerade hitas-produktionen ingår även så kallat gruppbyggande, där de blivande invånarna själva fungerar som byggherrar för att få ner kostnaderna. Föreningen bakom kvarteret Victoria har lämnat in sina förslag till kriterier som ska tillämpas i valet av de 10 bostäder som genomförs som gruppbyggande, men på fastighetskontoret tar man sig an frågan först efter årsskiftet.

– Vi har tio som vill vara med om att bygga i grupp, och de har redan betalat sin andel av planeringskostnaderna. Det är fråga om allt från sjökaptener till pensionärer. Jag vill inte gå in på namn eftersom det är fråga om enskilda privata personer, säger Victo­riakvarterets arkitekt, och en av initiativtagarna till bygget, Stefan Ahlman.

Fastighetsnämnden godkände för ett år sedan planerna för kvarteret Victoria, men förutsatte dels att man får ta del av de kriterier som gäller gruppbyggandet, dels att hitasbostäderna lottas ut enligt vedertagen praxis om att alla har rätt att delta i utlottningen. Först om inte tillräckligt intresse finns kan man välja vem som får köpa.

– I princip är 40 procent av bostäderna fritt finansierade, 20 procent byggs inom ramen för Ara, som finansierar studentbostäder, och så fördelas resten av hitasproduktionen jämnt på hyres- och ägarboende, säger Ahlman.
Staten står bakom Ara, Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet.

Artisthemmet är avsett för skådespelare, musiker och andra artister som kommer till Helsingfors för en viss tid för att medverka i en uppsättning eller ett projekt som förutsätter lite längre boende i staden än en kort vistelse på hotell. I konceptet ingår också ateljébostäder som är avsedda för konstnärer.

Till specialgrupperna räknas till exempel seniorbostäder och äldreboende och läkarcentralen Doctagon har visat intresse för att bygga upp service och omsorger för de äldre i huset.

Åtminstone är Konstsamfundet, Svenska litteratursällskapet och stiftelsen Tre smeder med i projektet. Där­emot har Blomsterfonden, som skulle bygga 40–60 seniorbostäder, dragit sig ur Victoriakvarteret. Blomsterfonden har bestämt att inte utvidga sin verksamhet i det här skedet.

Victoria ska också inhysa restaurang.
Investeringen i ett helt kvarter har en total budget på 90 miljoner euro.