– FÖretagsamheten bubblar upp ur ett slags svårighet att stanna upp och koncentrera sig, säger Antto Melasniemi och rör om i solgrytan. Foto: Richard Nordgren.

Recept på fusionsupplevelser förutsätter fria tankar

Är man intresserad av flera olika områden, säg musik, mat och kreativa innovationer, kan det vara svårt att välja. Mångsysslaren Antto Melasniemi blandar helt enkelt ihop alla ingredienser. Det kräver förmåga att tänka utanför ramarna.

Som ett jehu studsar Antto Melasniemi från ställe till ställe. Även om den här dagen kanske är i hyperaktivitetens extrema ände bekräftar producenten och servitören Elina Forss, som känt Melasniemi länge, att han är en person som ofta har mycket på gång.

– När ett nytt projekt körs i gång är det alltid mycket. Antto är en kreativ och ambitiös person, han vill att saker görs rätt.

I onsdags öppnade det senaste projektet i ledet - lunchrestaurangen där maten tillreds med solenergi - och med strålande sol från en knallblå himmel är dagen perfekt för det. Melasniemi sprutar solkräm på sig och rättar till de snärtiga, åtsittande solbrillorna. Alla tycks känna honom, han blir konstant avbruten av glada hälsningar.

Men så har han också jobbat med alla möjliga människor. Bland annat har han spelat i bandet HIM, arbetat på vingårdar, startat otaliga restauranger och de mångsidiga pop-up-restaurangerna Hel Yes!

Tänker i nya banor

Likt den gryta han tillreder i solenergiköket blandar han i sina evenemang ihop ingredienser till en fusionsupplevelse med olika konstformer, design och lokalt tänkande och verkar aldrig ha brist på idéer.

Hur blir man så påhittig?

– Det är svårt att komma på något om man hela tiden gör annat. Att göra saker utanför jobbet är bra. Själv åker jag gärna skidor om vintern och promenerar i naturen. Och så sjunger jag i dansbandet Pyöriäiset.

Kreativ har han alltid varit, men inspirationen kommer i överraskande stunder.

– Visst skulle det vara enkelt om det gick att definiera varifrån inspirationen kommer, men oftast är det helt oväntat. Det kan till exempel vara då man borstar tänderna eller kör bil. Idén till Hel Yes London fick jag i samband med andra evenemang jag jobbade på.

Det här med att göra saker annorlunda är Melasniemis signatur. Att tänka utanför ramarna kommer naturligt. Liksom tanken att kombinera olika intressen.

– Jag är uppvuxen i en familj där det alltid varit okej att vara intresserad av många olika områden. I mina projekt försöker jag alltid hitta vinkeln som lockar just mig.

Hans gastronomiska projekt kombinerar ofta musik och mat. För Melasniemi är en matupplevelse mer än bara mat.

– Mat är bara hälften av måltiden. Musik och mat inspirerar varandra och i kombination vidgar de perspektiven. Med rätt musikval kan man få fram en specifik stämning. Å andra sidan kan fel val förstöra den.

Men om vinkännare kan rekommendera ett visst vin till maten så har Melasniemi inga tumregler för musiken.

– Välj musik som känns bra just då.

Formbar matkultur

De senaste åren har Finlands kulinariska scen utvecklats och utbudet av restauranger och evenemang breddats. Men enligt Melasniemi är vår matkultur ännu i sin linda.

– Det är väldigt tacksamt att branschen ännu är så ung här. Tillsvidare är vår matkultur odefinierad vilket är ett trumfkort. Fördomsfritt kan man pröva på nya saker.

I framtiden kan Finland till och med utvecklas till ett resmål för matturister. I Melasniemis personliga framtidsplaner finns många frön till idéer.

– Någon form av bar eller tapasrestaurang ska vi öppna här på torget (Slakthuset, red. anm. ). Så finns det otaliga andra saker jag ännu inte förverkligat, men som tur är vet jag inte vad det blir och när. Att inte veta vad framtiden för med sig är spännande.

Solenergiköket Solar Kitchen är öppet fram till den 20 augusti varje dag klockan 11–15 vid Slakthuset, Verkstadsgatan 2, Helsingfors. Stängt vid regn. Läs mer på lapinkultasolarkitchenrestaurant.com