Foto: Anni Koponen

Slumpmässig musik

Programchefen för Radio Helsinki har kokat ihop en lista med musik från konstutställningar till festivaler i hemstaden Villmanstrand.

– Listan speglar min musiksmak, man ska inte tänka på att det ska passa ihop, säger Valtteri Väkevä.

Han har under sitt 33-åriga liv hunnit ta många svängar i den finska medievärlden. Tuschpennan har fört honom både som illustratör och skribent från legendariska skejtboardtidningen Numero via HS-bilagan NYT till reklambranschen, och därifrån till Radio Helsinki.

Spellistan är en reflexion över de bästa låtarna, och spelningarna, från sommaren: Savages, Anal Thunder, Circle och Muse, som han skulle se redan 2007.

– Efter att skivan Black Hole Revelations släpptes spelade Muse i ishallen. Jag hade mitt namn på gästlistan men satt på ett flyg som landade först klockan 23.

Den missade spelningen kunde han åtgärda senare, men bland annat Beastie Boys är ett band som han ångrar att han aldrig såg. Steget från fan av Radio Helsinki till programchef skedde våren 2012. Trots nedläggningshotet har det varit en fin erfarenhet.

– Radio Helsinki fyllde hålet efter Radio City. Nu finns det åter ett hål som någon nog kommer att fylla, säger han hoppfullt.

Valtteri Väkeväs spellista:

Tähet
Circle
Circle är antagligen det bästa finska livebandet just nu. Under de senaste åren har jag ofta sett bandet och jag är varje gång lika övertygad. Senast såg jag dem på Ilmiö-festivalen i Åbo.

Starlight
Muse
Jag såg Muse på Olympiastadion i lördags. Kvällen slutade med den här låten, och efter det har jag varit tvungen att lyssna på den varje dag.

Crown on the Ground
Sleigh Bells
Den här låten fastnade från Sofia Coppolas förträffliga film The Bling Ring, en av mina favoritfilmer den här sommaren.

Can’t Tell No One
Negative Approach
Den bästa spelningen hittills den här sommaren stod Negative Approach för på Kuudes Aisti-festivalen. Det amerikanska punkbandet från 1980-talet har återförenats och drog en rå och energisk spelning.

So Refined
Cola & Jimmu
För att det inte bara ska bli att hävda sig genom mina spelningserfarenheter vill jag också lägga till en artist jag ännu inte sett live. Jag vill verkligen se den här kollaborationen av Jimi Tenor och Nicole Willis, förhoppningsvis lyckas det på Flow-festivalen.

She Will
Savages
Hittade det här London-bandet på våren. Det var en trevlig överraskning när jag hörde att de skulle uppträda på Kuudes Aisti-festivalen. Det ledde till jag fick ordna sommarens tidtabeller så att jag säkert skulle hinna se dem, vilket lönade sig.

Det kommer aldrig va över för mig
Håkan Hellström
Tidigare har jag inte fäst uppmärksamhet vid Håkan Hällströms musik, men under en bilresa i Sverige var det omöjligt att undvika. Alla radiostationer spelade den här låten och filmen som baserar sig på hans musik, Känn ingen sorg, hade nyss premiär. Den här låten fungerar definitivt – 13 miljoner lyssningsgånger i Spotify – ojoj!

The Winner Takes it All
Abba
Under samma Sverigeresa besökte jag Moderna museet i Malmö, som just nu ställer ut verk av Edvard Munch i en lada som är inne i museet. På webben finns en video från vernissagen där konstnären Ragnar Kjartansson sjunger den här låten på taken till ladan, ackompanjerad av en akustisk gitarr.

Through Al Bundy’s Eyes
Anal Thunder
Det här veckoslutet besöker jag punkfestivalen LPRHC Fest i Villmanstrand, där spelar bland andra min långtida favorit Anal Thunder. Tvärtom vad man kunde tro från namnet spelar bandet inte grindcore utan ganska melodisk punk.

Luuleksä et mä olen huvikseni näin sekaisin?
Pää Kii
På LPRHC Fest-festivalen spelar också Pää Kii vars album var min favoritskiva i fjol, så de är ingen ny bekantskap. Men skivan låter riktigt bra i år också!