Foto: Lehtikuva/AFP/Xoan A. Soler.

Polisutredning inledd mot en av lokförarna

Enligt tidningen El País källor medger föraren att han körde 190 kilometer i timmen trots att begränsningen var 80.

Enligt domaren som ansvarar för polisutredningen hörs den ena lokföraren som "anklagad", men inte gripen, skriver El Mundo.

Den 52-årige lokföraren hade kört i över ett år på linjen där olyckan inträffade, och har varit anställd av det statliga spanska tågbolaget Renfe i 30 år, uppger bolagets ordförande Julio Gómez-Pomar Rodríguez enligt El Mundo.

El País skriver nu att dödstalet ökat till 79 personer. Amerikanska medborgare och minst en brittisk medborgare finns bland de skadade, uppger USA:s respektive Storbritanniens ambassader.

Tågets svarta låda har hittats och den domare som ansvarar för utredningen har också begärt in alla videofilmer och ljudupptagningar som finns från händelsen.

Tåget gick i minst 150 kilometer i timmen när olyckan inträffade, uppger poliskällor för nyhetsbyrån EFE. Vissa vittnen uppger att det kan ha gått i 190.

Människor av olika nationaliteter finns bland de skadade, som nu alla har identifierats, enligt hälsovårdschefen i Galiciens regionala regering.

178 människor fördes till sjukhus efter tågolyckan och 95 är fortfarande kvar där. 36 personer, bland dem fyra barn, är allvarligt skadade, uppger hälsovårdschefen.