Foto: AFP / Lehtikuva

80 döda i tågolycka i Spanien

Dödssiffran för den spanska tågkatastrofen har stigit till 79, rapporterar AFP. Olyckan var den värsta tågolyckan i världen i år. Tåget spårade ur i utkanten av vallfartsorten Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

Tåget från Madrid spårade ur i en skarp kurva strax innan det skulle anlöpa stationen i Santiago de Compostela klockan 20.41 lokal tid på onsdagskvällen.

Det finns just nu inga uppgifter om finländare ombord på det spanska olyckståget, meddelar Finlands ambassad i Madrid. Ambassadrådet Hannele Tikkanen säger att ambassaden inte har blivit kontaktad av finländare.

Enligt uppgifter i spanska medier kan tåget före urspårningen ha hållit på tok för hög hastighet in i en kurva som beskrivs som "svår".

En av lokförarna som talade via radio när han låg instängd i tågvraket ska ha sagt att farten var 190 kilometer i timmen, trots en hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen.

- Jag hoppas att ingen har dött för det skulle tynga mitt samvete, sade han enligt tidningen El País.

Tåget totalförstördes och många passagerare fastnade i vagnarna, uppger spanska myndigheter enligt AFP.

fakta
Allvarliga tågolyckor i Europa 
  • Juli 2006, Spanien – 41 personer omkom när ett tåg spårade ur i en metrotunnel i Valencia.
  • Januari 2006, Montenegro – 46 personer dog och nästan 200 skadades när ett fullsatt tåg spårade ur och störtade ner i en ravin i närheten av huvudstaden Podgorica.
  • November 2000, Österrike – 155 människor dog när ett bergståg med skidåkare började brinna i Kaprun.
  • Oktober 1999, Storbritannien – Två tåg krockade nära stationen Paddington i London. 31 personer omkom.
  • December 1988, Storbritannien – 35 människor omkom när tre tåg krockade vid stationen Clapham Junction i London. 

Alla de 13 vagnarna spårade ur när tåget kom i hög fart i en kurva och flera av dem började brinna. Enligt uppgifter i lokala medier fanns mellan 200 och 240 passagerare ombord. Många satt fast i vagnarna.

- Människor kastades ned mot vagnarnas golv. Vi försökte trycka ut golvet för att komma ut när vi insåg att tåget började brinna. Jag var inne i vagnen och det var eld och döda kroppar, berättar passageraren Ricardo Montesco för radiostationen Cadena Ser.

- Det gick så snabbt. Det verkade som att tåget började vrida sig i kurvan och vagnarna började stapla sig på varandra, säger han.

Santiago de Compostela är en vallfarts- och turistort i nordvästra Spanien, tågvägen knappt 50 mil från huvudstaden. Under kvällen skulle det ha hållits årliga traditionella festligheter i staden, men de ställdes in efter katastrofen.