au­liina Poronen och Tiina Rissanen har besökt kaféet Ihana några gånger förr. Foto: Jannica Luoto.

Här finns sommarens havsnära kaféer

Kaféutbudet i Helsingfors har blivit bredare under de senaste åren. Det lönar sig att besöka några havsnära ställen så länge vädret är på den snällare sidan.

Några stenkast från Sibeliusmonumentet ligger en liten röd fiskestuga lojt och lockar till sig turister och lokalbefolkning. En liten klippstrand och uthyrning av kajaker verkar vara lockbetet för kaféet Regatta. Den hundraåriga boden är liten, men uteserveringen är stor. En svag doft av grill virvlar i luften.

– Det här är en oas som du inte kan uppleva någon annanstans, säger Tom Månsson, som varit stamkund på Regatta i ett decennium.

– Det är inte snobbigt, utan avslappnat och internationellt. Och havet är viktigt, jag tycker om att få plaska med mina fötter.

Kaféet serverar smörgåsar och bakverk varav det mest kända är örfilen. När man går efter påtår till disken får man inte bara mer kaffe i koppen utan också en femcentare i handen.

– Vi kallar det ett "economical mistake", ett ekonomiskt misstag. Ett misstag som funkat bra nu i tio år, säger Raine Korpela som äger stället.

 
Havsnära kaféer i Helsingfors
  • Ursula, Ehrenströmsvägen 3
  • Carusel, Havsstranden 10
  • Mattolaituri, Ehrenströmsvägen 3
  • Regatta, Merikantovägen 10
  • Ihana, Knektgränden, Sumparn
  • Sinisen huvilan kahvila, Fågelsångsvägen 11
  • Tyyni, Helsingegatan 56
  • Robert’s coffee på Skatudden, Kanalkajen 4
  • Torpanranta, Munksnässtranden 2
  • Piritta nära Stadsteatern, Djurgårdsvägen 12

För alla åldrar

1,4 kilometer från Fiskehamnens metrostation finns containerkaféet Ihana. Vägen genom byggarbetsplatsen är väl markerad och skyltad.

– Det är en urban, havsnära och somrig stämning här, säger Pauliina Poronen och Tiina Rissanen som slagit sig ner vid en färggrann containervägg.

De har besökt kaféet några gånger förr och trivs. Just nu njuter de av kaffe och spenatquiche.

– Men också blåbärspajen är riktigt god på det här kaféet här, säger Porola.

På några illgröna säckar sitter Aapo och Hertta Jarva och äter glass tillsammans med sin pappa Otso Jarva. De har varit här många gånger förr.

– Det här är ett perfekt utflyktsmål. Fartygsskroten på vägen hit är spännande för barnen och väl framme finns det bra sandlådor. Och så är det kul att klättra på säckarna, säger Otso.

De gröna säckarna finns mitt i kaféet och fungerar som soffor för de vuxna och perfekt lekplats för barn. Man kan bygga torn och gömställen och bara i allmänhet hoppa fram och tillbaka. Säckarna är gjorda av tåligt plastväv och fyllda med bubbelplast.

– Det är trevligt att besöka annat än S-gruppens kaféer. Det här är en rolig miljö och det märks att man har tänkt på småttingarna. Vi kan nog ge fulla poäng åt stället, säger Otso.

På Ihana kan man äta salta pajer, mustiga muffins och mindre bakverk. Utbudet av tesorter är stort, likaså av glasstrutarna.

Vandrar man genom Brunnsparken mot havet ser man redan på långt håll Mattolaituris vita parasoller. Kaféet bär sitt namn efter bryggan för mattvättning som finns precis intill, men har egentligen inget att göra med mattorna. Förhandsrykten skvallrar om höga priser och snobbfaktor, vilket också den polerade looken verkar understryka. Men skenet kan bedra.

– Jag tycker standardkaffet är förmånligt här, och man betalar ju också för den otroliga utsikten, säger Tero Kakko som tillsammans med Marko Katro slagit sig ner i raden av beige solstolar.

– Havet är största orsaken till att jag kommer hit, och den nästan sydeuropeiska stämningen, säger Kat­ro som besökt kaféet två tre gånger i veckan ända sedan starten 2011.

Stämningen på Mattolaituri ändras med dygnet, på dagarna är det rofyllt med morgonkaffegäster och lunchkunder som njuter av de fantasifulla salladerna.

– Men på kvällen är det livligare och det spelas bra musik. Då tycker jag om att det finns goda mousserande viner, säger Katro.