Foto: AFP/Lehtikuva/Franþois Laplante-Delagrave

Tågbolaget skyller på brandmän

Det amerikanska bolag som äger godståget som exploderade i Quebec beskyller brandmän för katastrofen som tagit minst 15 människors liv.

Kanadensisk polis har inlett en brottsundersökning.

Polisen sökte i tisdags igenom de pyrande resterna efter de exploderade godsvagnarna. Enligt polisinspektören Michel Forget letar de efter "bevis som kan leda till åtal", men han sade inte om det finns någon misstänkt. Enligt CNN säger sig myndigheterna ha funnit bevis för att tåget manipulerats innan det kom i rullning.

Ordföranden för Montreal, Maine & Atlantic Railway (MMA), Edward Burkhardt, anklagar brandmän för att ha att slagit av tågets bromsar när det stod parkerat i Nantes, 13 kilometer från Lac-Mégantic. De tolv brandmännen hade kallats dit i fredags för att släcka en mindre brand i ett av tågets fem lok.

Burkhardt berättade i tisdags för tidningen La Presse att brandmännen släckte elden med en brandsläckare. För att göra det måste de först stänga av det första lokets motorer.

- Det var detta som orsakade katastrofen, sade han enligt AFP.

fakta
Tågolyckan i Lac-Mégantic
  • Olyckan inträffade tidigt i lördags morse, lokal tid, när ett godståg fullastat med råolja spårade ur och exploderade i den lilla staden Lac-Mégantic i den kanadensiska provinsen Quebec.
  • Det förarlösa tåget, med 72 vagnar, hade parkerats för natten men kom i rullning.
  • 15 människor har hittats döda och omkring 40 saknas fortfarande.
  • Elden efter explosionen utplånade mer än fyra kvarter och tvingade 2 000 av stadens 6 000 invånare att fly.

Under natten kom det förarlösa tåget, lastat med råolja, i rullning och skenade in i Lac-Mégantic.

Chefen för Nantes brandkår, Patrick Lambert, tillbakavisar anklagelserna och säger att brandmännen följde alla regler.