Ett luftfotografi av den kanadensiska polisen visar bränderna efter olyckan med råoljetåget i staden Lac Megantic. Foto: EPA/ROYAL CANADIAN MOUNTED POLICE.

Flera frågetecken kring tågkatastrofen i Kanada

Bränderna efter den katastrofala tågolyckan i småstaden Lac-Megantic i Quebec i Kanada rasar fortfarande.

Minst fem personer har omkommit och upp till 40 saknas efter en katastrofal tågolycka i småstaden Lac-Megantic i Quebec i Kanada på lördagen. Ett godståg lastat med råolja spårade ur nära centrum av staden och fattade eld med katastrofala följder.

Ett dygn senare, på söndagen, rasar bränderna fortfarande i delar staden och vid tågvraket. Det försvårade arbetet för polisen och räddningsverket som fortsätter att leta efter saknade.

– Ytterligare två offer har hittats, ytterligare två lik, vilket höjer det totala antalet till fem, säger polistalesmannen Michel Brunet.

– Fortfarande saknas kring 40 personer. De kan vara flera, de kan vara färre.

Explosionen och bränderna tvingade upp till 2 000 av stadens 6 000 invånare att fly från sina hem. I explosionen totalförstördes fyra kvarter i centrum av staden.

Eftersom olyckan inträffade på en lördag fanns det gott om folk på restaurangerna i centrum. I en bar som totalförstördes fanns det upp till 50 personer, sade en brandman.

"Bromsarna var låsta"

Myndigheterna fasar för att antalet dödsoffer ska fortsätta stiga. På grund av bränderna och rökbildningen har räddningspersonalen inte kunnat nå hela det drabbade området. Polisen har heller inte kommit åt olycksvagnarna för att inleda en utredning om vad som orsakade olyckan.

Tågbolaget Montreal, Maine & Atlantic Railway sade i ett pressmeddelande på lördagen att tåget transporterade 72 tankvagnar fulla av råolja. Enligt bolagets talesman, Christophe Journet, hade tåget stannat i grannstaden Nantes, kring 13 kilometer upp för spåret, för att byta besättning.

Enligt Journet hade tåget då av okänd anledning börjat röra sig ner för sluttningen mot Lac-Megantic, också om bromsarna var kopplade.
Av den anledningen fanns det ingen personal ombord när fyra av vagnarna spårade ur.

Potentiell naturkatastrof

Mängder av brandmän från Kanada och USA värvades till olycksplatsen för att bekämpa eldarna.

Kanadas premiärminister Stephen Harper uttryckte på lördagen sina kondoleanser till offren och sade att den federala staten var färdig att bistå dem.

Samtidigt avdelades ett mobilt laboratorium för att övervaka luftkvaliteten efter bränderna samt försöka utröna hur mycket olja som runnit i den nära belägna sjön Megantic och floden Chaudiere.