Foto: AFP/Lehtikuva/Franþois Laplante-Delagrave

80 saknas efter tågexplosion

Tre person omkom och många saknas ännu sedan ett godståg exploderat i småstaden Lac-Megantic i provinsen Quebec. Dödstalet befaras stiga.

Det förarlösa 72 vagnar långa tåget, fullastat med råolja, skenade in i och spårade ur i centrum som tryckvågen lade i ruiner. Det skedde i går kväll finsk tid.

En enorm eldboll blossade upp och 30-talet byggnader kollapsade av tryckvågen i staden Lac-Megantic som ligger intill en sjö. Omkring tusen människor måste lämna sina hem.

Ett inferno med skyhöga flammor bröt ut i staden med 6 000 invånare. Fyra av vagnarna fattade eld, och svart rök vällde upp från katastrofplatsen flera timmar efter olyckan.

Många festande unga människor var i rörelse mellan nöjesställena i staden vid tiden för olyckan, klockan ett lokal tid natten till lördagen, sju på morgonen svensk tid.

"Ingenting är kvar"

- Det var minst 50 människor inne i en barservering. Ingenting är kvar, säger en brandman.

I ett tidigt skede hade få människor rapporterats skadade och en död, men myndigheterna fruktade redan då att dödstalet skulle öka.

- En person är bekräftad död och vi befarar att det är fler, säger polisens talesman Guy Lapointe. Han ville dock inte kommentera brandmännens uppgift om saknade.

Polisen har fått många samtal om folk som inte svarar i telefon men det är semestertider och många människor är därför inte hemma.

De lokala brandmännen fick hjälp av kolleger från delstaten Maine i USA.

Följde regelboken

Hur tåget som stod parkerat utan förare kommit i rullning är oklart.

- Vi är inte säkra på vad som hände men föraren gjorde allt enligt regelboken, säger Joseph McGonigle, vice vd för det ansvariga företaget Montreal, Maine and Atlantic Railway.

- Han väntade på avlösning efter att han parkerat tåget.

Oljelastade tåg blir vanligare i Nordamerika sedan utvinningen ökat och fyllt oljeledningarna. Tåganhängarna anser att det är säkrare att frakta olja på spår än att låta den rinna i ledningarna.

Flera uppmärksammade urspårningar har skett tidigare med oljetåg, senast i Calgary i Alberta där en översvämningsskadad bro gav efter förra veckan.