Foto: AFP/Lehtikuva/Khaled Desouki

Världen manar till lugn i Egypten

Medan euforin fortfarande sveper över Kairos gator manar en oroad västvärld till lugn och återgång till demokratiskt styre.

Men få makthavare vågar använda ordet "militärkupp".

Egyptens behov av förändring rättfärdigar inte ett militärt ingripande, anser västvärldens ledare som uttrycker djup oro för landets demokratiska framtid.

– Det har uppenbarligen skett med mycket brett politiskt och religiöst stöd i delar av det egyptiska samhället för dagen – men i det ligger ingen automatisk legitimitet för det som har skett, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till nyhetsbyrån TT.

Han betonar att alla parter måste respektera de mänskliga fri- och rättigheterna och hålla sig inom demokratins ramar.

Inget stöd för Mursi

Trots oron är det få som vill nämna ordet "militärkupp". USA skulle tvingas avbryta sitt stöd till den USA-allierade armén. Avsättandet av den folkvalde Muhammad Mursi har också stöd hos en stor del av befolkningen, och president Barack Obama har inte krävt att han återinsätts.

Inte heller EU:s utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton står upp för Mursi.

– Jag uppmanar alla sidor att snabbt återgå till den demokratiska processen, däribland fria och rättvisa president- och parlamentsval och att en författning antas.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade sig förstå egyptiernas frustration men påpekade att "varje militärt ingripande i ett lands angelägenheter inger oro".

Lugnande riktning

EU, USA och andra utländska aktörer försöker påverka utvecklingen i positiv och lugnande riktning, säger Bildt. Men han vill se en mer sammanhållen politisk linje inom EU som en förberedelse på en "fördjupad reaktion längre fram".

Han ser dock inte utvecklingen som starten på en ny arabisk vår.

– Det här för den in i ett helt nytt skede som gör att jag tror att uttrycket den arabiska våren kommer att framstå som lite malplacerat.