Foto: Cata Portin

I Vilhelmsberg ökar pulsen

Sörnäskurvans knutpunkt har länge fått vara symbolen för det farliga Helsingfors. Spänningen finns kvar, men snitsiga lunchställen och barer har börjat dyka upp i det gamla fabriksområdet som lockar unga företagare.

Vid restaurangkedjan Fafa's filial på Vilhelmsbergsgatan trängs hungriga lunchgäster och väntar på att få sin falafel.

– Ni får vänta i ungefär tjugo minuter, säger Oksana Lommi som tar emot beställningarna till tonerna av Janelle Monaes hit Tightrope.

På uteserveringen till restaurangen som öppnades i december sitter Miikka Niiranen med Adil Hatni, Tuomas Rinne och kompisen Kati i det strålande solskenet. Det är ingen av lunchgästerna som reagerar när en polisbil med tjutande sirener kör förbi.

– Här finns en stor kontrast – i parken intill kan det finnas skumt gäng och bakom hörnet hipsterungdomar, säger Tuomas.

Byggarbetare, tanter som hänger ut tvätt, pappor med sina barn och modemedvetna kontorsjobbare i guldglittriga kjolar och platåskor samsas med fyllon kring Sörnäskurvan. Adil, som nyss flyttat till Helsingfors, är nöjd med valet att bosätta sig mitt i smeten.

– Jag visste inte alls hurdant område det här var, men fick höra att det är ett bra ställe. Verkar som "the place to be".

Alla fyra är mer än nöjda med hur området förändrats. De tycker att det var ett steg i rätt riktning när Vasagatan som ligger på andra sidan Tavastvägen gjordes om till gågata i juni.

– Det har blivit mer som Rödbergen; renare, med fler småbutiker och flera unga företagare. Det är sällan som man behöver bege sig över Långa bron, säger Kati.

Fläkt av det förgångna

Steget att kalla Vilhelmsberg för "Helsingfors Williamsburg", efter den trendigaste stadsdelen i New York, är inte nödvändigtvis så långt. Området som innefattar Katri Valas park och kvarteren från Tavastvägen ner till Sörnäs strandväg har övergått från övergivet industriområde till pulserande kreativt centrum.

Namnet Vilhelmsberg lär härstamma från villan med samma namn. Villan tillhörde en viss herr Wilhelm Andstén som ägde fajans- och kakelfabriken i området. Kvarterens historia är områdets starka trumf – bland annat inredningsbutiken och kaféet Moko, som öppnade i april, gör ingen hemlighet av att de håller till i vad som tidigare var en hattfabrik.

Upptrissade priser

På andra sidan Tavastvägen öppnades i maj lillasystern till den populära baren Bar Loose. Det nya stället som fick namnet Bar Loosister blev till för att betjäna de kunder som bor på den sidan om Långa bron, och för att hitta en plats för en jukebox som inte platsade i baren på Annegatan. Restaurangchef Santtu Hämäläinen bor själv i området och har sett hur det förändrats.

– Nu bor här allt fler studerande, inte har utslagna längre råd att bo här. Inte mig emot om det störande beteendet minskar! Jag hoppas bara att området inte förändras för mycket, säger han.

Tuomas och hans kompisar som äter på Fafa's ser inget problem med att området kring Sörnäs piffas upp – tvärtom. Alla är däremot inte lika övertygade om att det enbart är en positiv sak. Hanna som ligger och solar med sina vänner uppe i den nyrenoverade Katri Valas park tycker att det är bra att området blivit mer städat, men hon hoppas att Sörnäs och Berghäll inte mister den stämning som gjort dem speciella.

– Bara det inte helt och hållet skulle bli de trendmedvetnas mecka, och att priserna skulle stiga så mycket. Jag gillar det traditionella Berghällsstuket.