Foto: LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Arhinmäki satsade skinnet på skatteupproret - och vann

Regeringen har täppt till ett par av kryphålen som gynnade Finlands rikaste kapitalägare. Nästa år införs en gräns som skärper beskattning i olistade bolag om utdelningen är större än 150 000 euro.

För Vänsterförbundets ordförande, kulturminister Paavo Arhinmäki var gårdagens beslut en stor seger. Arhinmäki satte för en vecka sedan sin egen politiska framtid på spel när han tog strid med sina regeringskolleger om den bara två veckor gamla skatteuppgörelsen som gynnade ägarna till en del av landets rikaste företag på ett enligt många otillbörligt sätt.

Ägarna till rika olistade företag skulle, om regeringens bara två veckor gamla skattemodell blivit verklighet, ha kunnat lyfta stora vinster ur företagen och betala endast 7,5–8 procent i skatt på utdelningen.

Också för börsbolagens storägare fanns det ett kryphål.

Genom att placera sitt ägande i ett holdingbolag kunde de komma undan med verkligt låga skatter.  I går pluggade regeringen igen de här kryphålen.

Paavo Arhinmäki jublade.

– Vi lyfte fram två olägenheter och lyckades få till stånd en förändring. Människorna har lite till mans tyckt att det var orättvist att storbolagens ägare skulle komma undan med så låg skatt på sin utdelning, sade Arhinmäki efter att sextetten hade presenterat sin nya uppgörelse.

 Läs hela artiklen i fredagens Hbl.