Foto: Jussi Nukari

President Niinistö risar regeringen

President Sauli Niinistö ger inte regeringen gott betyg för hur den skött turerna kring skatten på företagens vinstutdelningar. Enligt Niinistö finns det rum för "klargörande" av regeringen.

Det var under första dagen av sitt statsbesök i Danmark som president Sauli Niinisto tog ställning till hur regeringen skött frågan om företagsskatterna.

Niinistö uttalade sig direkt efter ett möte med danska industriledare där temat var grön teknologi. Det var också det temat han inledde sin korta presskonferens med, men det var ändå skatterna på företagens vinstutdelningar det mest brännande ämnet.

Speciellt mot bakgrund av att presidenten flera gånger kritiserat girigheten i samhället och till och med sänkt sin egen lön.

Niinistö lät förstå att det skatteförslag som regeringen först lade fram och som skulle ha gynnat de riktigt rika ägarna till familjeföretag rimmade illa med hans uppmaningar till  måttlighet.

– Jag vill inte gå in och bedöma, speciellt inte om jag skulle tvingas kritisera regeringens åtgärder, men om det blir så här (att förslaget inte ändras, red:s anmärkning) , så vet jag nog vad jag ska ta upp i nästa års nyårstal, sade han.

I det skedet när Niinistö uttalade sig var det ännu inte känt att regeringen ändrar sitt förslag.

Klart var  alla fall att presidenten inte tummar på sina principer om måttlighet. 

 

– Jag är fortfarande starkt av den åsikten att varenda en har orsak att med sitt eget exempel visa prov på att måttlighet är alldeles tillräckligt.

Niinistö tog också ställning till hur regeringen skött informationen kring skattefrågan.

– Det verkar som om det finns rum för klargöranden. Jag vet inte var saker har grötat till sig, men det lönar sig i alla fall att tala klarspråk.

Läs mer om statsbesöket i fredagens tidning