Foto: Richard Nordgren

Regeringen gav nya besked om skatten på utdelning

Regeringen har kommit överens om korrigeringarna av beskattningen av vinstutdelning. Nu införs också en gräns i euro för skärpt beskattning av utdelningen i olistade bolag.

Den omtvistade beskattningen på utdelning fick regeringen att skyndsamt komma överens om preciseringar till de beslut som fattades under budgetramförhandlingen för ett par veckor sedan.

Trots att statsminister Jyrki Katainen (Saml) sagt att besluten om skatterna står fast, gjordes det ändringar, eller preciseringar, under torsdagen. Regeringen föreslår nu progressivitet i beskattningen av utdelning från olistade bolag.

Kritiken har närmast handlat om att olistade bolag skulle ha fått skattelättnader för större utdelningar. Frågan har fått regeringen att koka och SDP och VF att kräva rättelser i skattebesluten. Också De grönas Ville Niinistö betecknade skillnaderna i beskattningen som problematiska. Finansminister Jutta Urpilainen och statsminister Jyrki Katainen har nu preciserat frågan så att beskattningen blir progressiv. För olistade bolag skall den nya gränsen gå vid 150 000 euro. Om utdelningen är mindre, och under 8 procent av bolagets nettoförmögenhet, beskattas 25 procent av utdelningen. Om utdelningen är större beskattas 85 procent.

Jutta Urpilainen anlände till riksdagen från Moskva med tidigarelagd tidtabell. Riksdagsgrupperna fick behandla det nya beskedet i brådskande ordning och regeringen grillades inte desto mindre på riksdagens frågetimme på torsdagseftermiddagen.

- Vet regeringen nu vad ni beslutat? Frågade Timo Soini (Sannf).

Statsminister Katainen gjorde sitt bästa för att vända det nya brådskande beslutet till något positivt.

- Vi ville ge noggrannare besked snabbt för att få slut på oron, och för att riksdagen ska ha remissdebatt nästa vecka. Av respekt för parlamentarismen ville vi komma med besked, sade Katainen.

Kimmo Tiilikainen (C) köpte inte det utan undrade vad i fridens dagar det var man försökte göra för två veckor sedan men misslyckades med.

- Ni har hunnit skapa oro och imageförlust på företagsfältet. Bra att ni ändrat er. Men kan ni ytterligare berätta varför ni gjorde den felaktiga manövern då, varför? frågade Tiilikainen.

Urpilainen förklarade undvikande med att man då beslöt "om huvuddragen, men att det är sant att det uppstod några fogfel".

Vänstern jublar

Jubelrop präglade Vänsterförbundet, vars gruppordförande Annika Lapintie betecknade regeringens nya besked som en seger för VF-ordföranden Paavo Arhinmäki. "Arhinmäki – Katainen 6–0", skriver Lapintie i sin blogg.