Foto: AFP-Lehtikuva/Yiannis Kourtoglou. Säkerhetsvakter utanför parlamentet i Nikosia, Cypern, på måndagen.

Cypern skakar av kris och ilska

Ilskan flödar och skällsorden haglar på Cypern efter stormen kring helgens nödpaket.

Alternativa lösningar jagas febrilt inför tisdagens parlamentsdebatt.

- Alla är väldigt förbannade och besvikna, stämningen är tryckt, berättade svenska Kiki Christodoulou i Pafos på västra Cypern för TT.

Kiki har sparat länge för att kunna finansiera sonens studier i Storbritannien. Nu tas en rejäl slant i stället av staten, i enlighet med den krisuppgörelse som euroländernas finansministrar och Internationella valutafonden (IMF) förhandlade fram i lördags.

- Vi har ett sparkonto och det är fruset. Det är väldigt snopet att de bara gör så, utan att förvarna. I vårt fall ska 6,75 procent plötsligt bara dras.

"Sovjetmetoder"

I Ryssland, vars företagare ända sedan 1990-talet placerat stora summor i cypriotiska banker, talade president Vladmir Putin om "orättvist och oprofessionellt" och premiärminister Dmitrij Medvedev om "konfiskation" och "metoder . . . från sovjettiden".

Bedömare varnar för att "miljarder" ryskkontrollerade euro kommer att plockas ut från Cyperns banker så fort de öppnar igen — vilket tidigast blir på torsdag.

Nödpaketet ska behandlas av Cyperns parlament på tisdagskvällen. Även där är motståndet massivt, vilket fått regeringen att intensivt jaga nya lösningar, framför allt för att lindra effekten för småspararna.

EU och Europeiska centralbanken säger sig inte ha något emot en annan variant, bara summan som Cypern bidrar med behålls intakt på 5,8 miljarder euro.

"Skräckvälde"

Enligt tidningen Financial Times var det Tyskland som pressade på för en engångsskatt — med stöd från främst Finland, Slovakien och Nederländerna — för att inte riskera att IMF ställde sig utanför.

Finansminister Wolfgang Schäuble hävdar dock att alla delar inte härrör från Berlin.

- Skatten på insättningar under 100 000 euro kommer inte från den tyska regeringen. Om en annan lösning hade kommit fram hade vi inte haft några problem med det, sade han på en presskonferens.

Det hjälpte dock föga för att dämpa de anti-tyska okvädingsorden på Cypern.

- Det här är, om du frågar mig, ett skräckvälde av tyskarna där den som vill stanna ombord får sitta still, eller bli knuffad över relingen, säger George Pamboridis, affärsadvokat i Nicosia och lärare vid Cyperns universitet, till TT.