EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Cyperns parlament förhandlar om stödvillkor

Cyperns parlament skjuter upp omröstningen om depositionsskatten till tisdagen.

Stödet för euron är utbrett i Cypern, som införde valutan för drygt fem år sedan. Enligt en färsk opinionsmätning från helgen, publicerad i den grekiska tidningen Kathimerini, vill 62 procent av cyprioterna vara kvar i eurozonen, medan 28 procent vill återgå till att använda det cypriotiska pundet.

Samma opinionsmätning, genomförd av Insight Market Research i samarbete med Cyperns universitet, visar att 72 procent av befolkningen motsätter sig att man tar ut en engångsskatt på sparkonton med mindre än 100 000 euro.

Den största oenigheten sedan tidigare har att göra med engångsskatter för bankdepositioner. Enligt president Nicos Anastasiades är stödpaketet "plågsamt", men det enda sättet att rädda banksektorn från en fullständig kollaps.

Alla cypriotiska politiker delar inte presidentens syn. Socialisterna och kommunisterna har meddelat att de motsätter sig stödpaketet. Även presidentpartiets allierade, centerpartiet DIKO, är tveksamt angående paketets fördelar. Presidentens konservativa parti har 20 ledamöter i parlamentet som består av 56 säten.

Enligt de villkor som stödpaketet kräver borde skatten på depositioner under 100 000 euro vara 6,75 procent och på depositioner över 100 000 euro 9,9 procent. Till motstycke för betalning skulle deponenterna få aktier i banken. Tanken är också att bära in skatt från de ränteavkastningar som depositionerna ger. Dessutom måste Cypern höja företagsskatten med 2,5 procentenheter till 12,5 procent.

Cypern kan även ställas inför en situation där statens egendom till en del måste privatiseras och den alltför stora banksektorn skäras ner. 

 "Förbannade och besvikna"

- Alla är väldigt förbannade och besvikna, stämningen är tryckt, säger svenska Kiki Christodoulou som bott 25 år på Cypern.

- Folk här är rädda för att utländska företag och investerare ska lämna landet.

Kiki Christodoulou är gift med en cypriot och bor i staden Pafos på västra Cypern. Som så många andra på ön har hon och maken sparat för att finansiera den 22-årige sonens studier i grafisk design i Storbritannien.

- Vi har ett sparkonto och det är fruset. Det är väldigt snopet att de bara gör så, utan att förvarna. I vårt fall ska 6,75 procent plötsligt bara dras, säger hon.