IMF:s chef Christine Lagarde och finansminister Jutta Urpilainen. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GEORGES GOBET

Cypern fick unikt stödpaket

Euroländerna och Internationella valutafonden IMF har kommit överens om ett stödpaket på 10 miljarder euro till Cypern.

Enligt villkoren ska Cypern höja sin företagsskatt med 2,5 procentenheter till 12,5 procent och beskatta depositioner i banker. På depositioner över 100 000 euro uppbärs en engångsskatt på 9,9 procent. För mindre depositioner gäller 6,75 procent. Också räntorna på depositionerna ska beskattas.

Finlands andel av stödlånen till Cypern är högst 200 miljoner euro, uppger tjänstemannakällor. Lånen beviljas av EU:s permanenta stabilitetsmekanism och Internationella valutafonden IMF.

Stödpaketet till Cypern innehåller stränga villkor för att åtgärda problemen i landets banksektor och statsekonomi, säger finansminister Jutta Urpilainen (SDP).

– Det här är nog det striktaste paketet i eurozonen och nu tar vi ett nytt steg i krishanteringen i och med att insättarna får bära sitt ansvar.

Urpilainen är nöjd med att man genom att ge insättarna och placerarna en del av ansvaret lyckats krympa lånepaketet från det tidigare uppskattade behovet på 17 miljarder euro till 10 miljarder euro.

I form av en engångsskatt kommer också personer med små insättningar att få vara med om att betala notan.

– Tyvärr går det inte att lämna dem utanför ansvaret. Men det viktigaste är att de som har de största insättningarna får en större räkning och det är rätt.

Det som också är positivt är att Cyperns skuldnivå med hjälp av stödpaketet kan sänkas till under hundra procent av bruttonationalprodukten, anser Urpilainen.