Cypriotisk advokat: EU har svikit sina ideal

EU:s har svikit sina ideal och det är nu Berlin som dikterar reglerna, anser George Pamboridis, affärsadvokat i Nicosia och lärare vid Cyperns universitet.

- Det här är, om du frågar mig, ett skräckvälde av tyskarna där den som vill stanna ombord får sitta still, eller bli knuffad över relingen, säger han i telefon till TT.


Pamboridis beskriver utländska klienters chockade reaktioner.

- De frågar mig: "George, tänker de på allvar ta en tiondel av våra bankkonton?" Man kan inte rättfärdiga det. Det är stöld, säger han.

- Man gör inte såhär, det förstör ett lands rykte som finanscentrum. Ingen trovärdig aktör kommer att göra affärer med Cypern i framtiden eftersom det skapat ett mycket farligt prejudikat.

Frågan är om förslaget röstas igenom. Oavsett utgång riskerar Cypern en ekonomisk kollaps där många vanliga cyprioter får se sina jobb gå upp i rök och där småföretag kollapsar över en natt, tror Pamboridis.

- Du kommer se tv-bilder som inte har setts i Europa sedan andra världskriget.

Pamboridis säger att ilskan mot EU nu växer i Cypern, som visade solidaritet när Grekland behövde räddningspaket.

- Det är de nya tyska politikernas hänsynslösa arrogans. De ser Europa som en koloni, men vi vill inte vara en tysk koloni och vi kommer inte att acceptera det.