Nödlån: Inget ryskt beslut om förlängning

Moskva har inte tagit något beslut om en eventuell förlängning av ett tidigare nödlån till Cypern på 2,5 miljarder euro eller om ryska investerare ska delta i rekapitaliseringen av den krisdrabbade öns banker, säger en regeringskälla till Reuters.

EU-tjänstemän har tidigare sagt att de förväntar sig att Ryssland förlänger lånet med fem år.

 "Ökade risker, inte kapitalflykt"

Den föreslagna bankskatten på Cypern bör inte påverka kapitalflödet i Ryssland, anser biträdande finansminister Andrei Klepach, enligt Reuters som i sin tur citerar nyhetsbyrån Prime.

- Jag tror inte att skatten får stora konsekvenser. . . Det här handlar om ökade risker, inte kapitalflykt, säger Klepach.

Ryska banker hade i slutet av 2012 motsvarande 78 miljarder kronor i cypriotiska banker, enligt kreditvärderingsinstitutet Moodys.

"Drastiskt steg"

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, är förvånad över den metod man valt när man villkorar nödlån till Cypern med en engångsskatt på sparpengar.

- Jag är förvånad över att man tar ett så drastiskt steg som innebär en konfiskering av insättarnas pengar. Jag kan förstå varför man gör det för det surras mycket kring att det är ryska pengar och penningtvättade euros som finns i systemet men man sänder signaler till många insättare runt om i Europa att det här är ett möjligt verktyg. Man har öppnat Pandoras ask och den är svårt att stänga den nu, säger han.

Och han tror att det ligger mycket svåra politiska förhandlingar bakom beslutet om engångsskatten. Han tror inte heller att Cypern kommer att ha mycket att vinna på en omförhandling av avtalet.

- Tyskland inser att om man än en gång ska använda den tyska balansräkningen för att rädda ett land så måste man ha väldigt hårda motkrav.

Eurokrisen har djupgående rötter, menar Bergqvist, och det går inte att enkelt dödförklara eurokrisen. Han tror inte att euron kan räddas med mindre än att man tar steget in i den politiska unionen.