Colourbox

Ryska behövs inte bara vid östra gränsen

Ryssland blir allt viktigare för Finland och samtidigt ökar betydelsen av att finländarna kan det ryska språket. Rektor Petri Kyyrä vid Itä-Suomen koulu upprepar den bekanta frasen – men tillägger att man fokuserar alldeles för mycket på sydöstra Finland och de shoppande ryska turisterna när man diskuterar ryskan.

– Visst är betydelsen störst nära östgränsen, men kontakterna österut i exempelvis företagsvärlden ökar ständigt i hela Finland.

Det gäller inte enbart att kunna betjäna den ökande mängden turister på deras modersmål i affärer och hotell, betonar Kyyrä. Ryskan behövs i många branscher, både inom den offentliga och privata sektorn. Ett exempel är jurister.

– Det finns ett skriande behov av finländska jurister som talar ryska. Det kommer hela tiden ryska firmor hit och de behöver finskt lagkunnande.

Skolan Kyyrä är rektor för satsar på undervisning i ryska från första klass till gymnasiet.

Yrkesskolor behöver också ryska
Kyyrä tycker att det är synd att man glömmer yrkesutbildningen när man talar om studier i ryska. Inom servicebranschen har man redan lagt märke till de nya språkkraven men det finns även andra branscher som kan utnyttja kunskaper i ryska.

– Till exempel bilmekaniker skulle behöva kunna tala ryska precis som proffs inom andra branscher. Språkkunskaper är en trumf för både företag och arbetssökande. Det här behovet är dock tills vidare mest angeläget i sydöstra Finland.

Södra Karelens kommunförbund uppger att turismen från Ryssland har ökat med i snitt en femtedel per år under de senaste 20 åren.

Turismen fortsätter växa åtminstone till nästa årtionde, bedömer forsknings- och analysbolaget Tutkimus- ja analysointikeskus. Det innebär att behovet av kunskaper i ryska ökar i Finland.

– Språkkunskaper garanterar inte ett jobb, men det är ett gott tillägg utöver yrkeskunskapen. För diplomingenjörer, bilmekaniker eller ekonomer är det ryska språket ibland en avgörande faktor.