Finland stöder höjd FN-status för Palestina

EU-ländernas stöd är symboliskt viktigt, men unionen är splittrad i frågan. För Finlands del ledde splittringen till sista-minuten-förhandlingar i regeringen.

Finland velade mellan en ja-röst och en blank röst inför  torsdagens omröstning om Palestinas förhöjda FN-status från observatör till observatörsstat. Utgången blev slutligen ett ja, meddelade regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott i ett pressmeddelande.

Men pressmeddelandet gör gällande att det var snårigt att komma fram till beslutet. Eftersom varken EU eller de nordiska länderna har kunnat enas om en gemensam ståndpunkt väljer Finland att rösta ja – så länge de centrala delarna i resolutionstexten om Palestinas FN-status håller streck när FN-medlemmarna går till omröstning i generalförsamlingen i dag.
– Jag tror inte att resolutionstexten ändras, säger ambassadråd Riikka Eela till Hbl.

Vilket budskap ger ett ja från Finland?
– Finland är frustrerat över att inget händer i fredsförhandlingarna. Vi vill uppmuntra parterna att återvända till förhandlingsbordet och det viktigaste av allt skulle vara att det också sker framsteg i fredsprocessen.

Eela säger att Finland också visar sitt stöd till de moderata palestinska grupperingar som anser att de kämpar så hårt, men sällan får något för det.

– De moderata grupperingar vill förhandla fram en lösning som bygger på en tvåstatsmodell. Exempelvis premiärminister Salam Fayyad har lotsat de palestinska institutionerna väl så att de är redo för ett statsbygge. Nu vill vi visa att vi tycker att de gör ett bra jobb.
Finland betonar att ett ja i dagens omröstning ändå inte betyder att man erkänner en palestinsk stat.

– Palestinierna vet att de har utvecklingsländernas stöd. Likaså vet man att USA säkert är emot. Ju fler EU-länder som röstar ja desto större diplomatisk förlust är det för Israel.

Finland försökte också koordinera fram enighet inom de nordiska länderna, men det gick också om intet.
Danmark och Norge kommer att rösta ja, men Sverige väljer att inte säga hur landet röstar. 

 Läs mera i torsdagens HBL