Palestinsk FN-status med sprängkraft

När generalförsamlingen röstar om att ge palestinierna status som observatörsstat i FN tillhör Sverige den minoritet av länder som tvekar.

En statushöjning kan slå hårt mot befolkningarna på Västbanken och i Gaza.
Det råder få tvivel om att FN:s generalförsamling kommer att säga ja i torsdagens omröstning. Flera EU-länder, däribland Norge och Danmark, har ställt sig bakom förslaget, som bland annat ger palestinierna tillträde till flera FN-organ samt rätt att anmäla fall till Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Sverige tillhörde de 14 länder som röstade nej vid omröstningen om palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco 2011 och regeringen är fortfarande splittrad.

Tvekande Sverige

Av allianspartierna har Centern varit tydligast i sitt stöd för palestinierna. Folkpartiet är ett av de partier som har bromsat mest, men partiledaren Jan Björklund meddelar nu att partiet är berett att stödja palestinierna. När frågan debatterades i riksdagen förra veckan ville utrikesminister Carl Bildt inte ge några tydliga besked. Han uttryckte dock farhågor för att tidpunkten är olämplig.

- Jag är rätt bekymrad över de konsekvenser som kan uppkomma och det har att göra med att situationen i regionen är explosiv, sade han i riksdagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nu att det är viktigt att hålla ihop EU, men framhåller samtidigt betydelsen av en statushöjning för palestinierna.

- Det är en signal till stöd för dem som vill se diplomatins väg till lösningen för Mellanösternkonflikten och en framtida tvåstatslösning, säger Reinfeldt till TT.

Dyrköpt statushöjning

Internationellt har stödet varit brett. Till och med Hamasrörelsen, president Abbas rival som tidigare har motsatt sig draget, står nu bakom det.

Israel och USA är kraftig emot. Det lär inte stoppa resolutionen då det räcker med en enkel majoritet för att förslaget ska gå igenom, men konsekvenser kan komma efteråt. När Abbas meddelade att han skulle söka statushöjningen, blockerade den amerikanska kongressen tills vidare palestinskt bistånd på 200 miljoner dollar.

Israel å sin sida har bland annat hotat med att dra in arbetstillstånd och frysa överföringar av skattepengar till Palestinska myndigheten. Vissa ministrar vill till och med ogiltigförklara Oslo-avtalet från 1993.

Israels reaktion avgörs av vad palestinierna väljer att göra efter omröstningen, uppgav en taleskvinna för israeliska UD i veckan och gjorde klart att landet kommer att "vidta lämpliga åtgärder" om palestinierna använder sin nya position för att söka konfrontation.