Foto: EPA/Sergei Ilnitsky. Presidentdottern Gulnara Karimova.

Telia Soneras affärer i Uzbekistan upprör

Telia Sonera har hamnat i stomens öga i Sverige efter att informationen om företagets affärer i Uzbekistan spreds.

Tv-programmet Uppdrag granskning rapporterade förra veckan att Telia Sonera för fem år sedan köpt licensen för 3G av en 22-årig kvinna som har kopplingar till till den uzbekiska diktatorn Islam Karimovs klan.

Formellt var försäljaren postboxföretaget Takiltant som är registrerat i Gibraltar. I tv-programmet framfördes misstankar på att köpesumman på över 250 miljoner euro hamnat i klanen Karimovs fickor. Familjen Karimov har styrt Uzbekistan i 20 år. Diktatorns äldsta dotter Gulnara Karimova har en maktposition inom landets telemarknad och Uppdrag granskning uppger att även hon har en stark koppling till Gavayane Avakiani, som sålde licensen. Avakiani är verksam inom modebranschen.

Telia Sonera har nu beslutat att utreda händelserna. Vd:n Lars Nyberg är redo att avgå om anklagelserna visar sig vara sanna.

Skyller på turkisk konkurrent

Telia Soneras viceordförande Timo Peltola vidhåller att korruptionshärvan i Uzbekistan i verkligheten är ett försök av den turkiska koncernen Cukurovas ägare Mehmet Emin Karamehmet att svartmåla Telia Sonera.

– Bakgrunden är sannolikt den att Telia Sonera och Cukurova har haft en maktkamp om kontrollen över Turkcell. Jag har det intrycket att allt detta har matats till svensk tv av den turkiska parten, Karamahmet, med syfte att skada bolagets rykte, säger Peltola till Taloussanomat.

Peltola var med i Telia Soneras styrelse när saken kom upp till behandling. Enligt honom uppfyllde licensavtalet styrelsens kriterier och köpet följde de etiska reglerna.

Enligt Peltola har bolaget inget annat val än att lita på myndigheternas uppgifter om vem som är den riktiga ägaren av de sålda aktierna.

– När bolaget köpte aktierna av försäljaren verifierade man av de uzbekiska myndigheterna att aktierna som berättigar till innehav av licensen är överförbara och i giltiga i Uzbekistan.

Kommenterar inte

Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger säger till Dagens Industri att han har valt att avstå från kommentarer om företagets köp av licenser i Uzbekistan eftersom besluten togs innan han blev ordförande.

Narvinger uppger att han ser "utomordentligt allvarligt" på uppgifterna.

– Det är oerhört viktigt att den externa utredning vi aviserat grundligt går genom affärsupplägget och ger svar på alla viktiga frågor, säger han.

Statsanknutna medier i Uzbekistan hävdar att det inte finns några bevis i fallet mot vare sig presidentdottern Gulnara Karimova eller hennes väninna. Med hjälp av läckta domstolshandlingar försöker de nu friskriva båda två från all verklig inblandning i skandalen kring Telia Soneras ifrågasatta licensaffär.

Svenska staten, som äger 37 procent, är den största ägaren i Telia Sonera. Finland äger tolv procent av företaget och Solidium administrerar ägarskapet. Vd:n Kari Järvinen säger att Solidium inte haft någon förhandsinformation om Uzbekistan-kopplingen. Han säger till FNB att Solidium väntar på resultatet av utredningen.