Foto: HBL Arkiv/Catrin Svenfors

Hautala: Telia Sonera bör offentliggöra censurkrav

Utvecklingsminister Heidi Hautala anser att Telia Sonera kan fortsätta bedriva verksamhet i Tadzjikistan. Det säger hon till Yle med anledning av uppmärksamheten kring det dotterbolag som samarbetat med den tadzjikiska regimen i att utöva censur i datatrafiken i landet.

– Nästa gång då någon kräver att Telia Sonera ska vidta censuråtgärder bör bolaget offentliggöra de här åtgärderna omedelbart, det är mitt råd som utvecklingsminister, säger utvecklingsministern till Yle.

I går berättade Sveriges Radios ekoredaktion att telekomföretagets dotterbolag Tcell blockerat hemsidor i Tadzjikistan på regeringens uppdrag.

Om ett par veckor ska Hautala träffa sin svenska ministerkollega Peter Norman och kommer då att diskutera saken. Den svenska staten äger en större andel av bolaget än Finland, som innehar 14% av aktierna.

Hon fortsätter med att säga att Telia Sonera också redan ingår i ett nätverk av operatörer och nätverksproducenter som försöker förbättra de mänskliga rättigheterna

- Ett enskilt bolag kan göra ganska lite i ett fall där det måste följa nationell lagstiftning. I sådana här fall räcker det ändå inte som ursäkt då de nationella lagarna leder till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Tillsammans med andra bolag och olika myndigheter kan företagen göra ganska mycket, säger Heidi Hautala.