Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Telia Sonera samarbetar med diktatur i Centralasien

Telia Sonera, med finska och svenska staten som största ägare, blockerar nyhetsportaler i Tadzjikistan på uppdrag av regimen i landet. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Telia Sonera äger bolaget Tcell i landet.

– Tcell går i den tadzjikiska regeringens ledband, och de blir därmed delaktiga i kränkningarna av tadzjikernas rätt till fri och oberoende information, säger Nuriddin Karsjibojev, ledare för det tadzjikiska riksförbundet för oberoende medier, till Ekot.

Telia Soneras kommunikationschef Thomas Jönsson bekräftar uppgifterna.

Bolaget ser i detta fall inga problem med att dotterbolaget har samarbete med en auktoritär regim, enligt nyhetsprogrammet.

–Samtliga operatörer och internetleverantörer i Tadzjikistan har fått en begäran från säkerhetstjänsten i Tadzjikistan att blockera två sajter, säger Jönsson till Ekot.

Enligt honom handlar det om nyhetsportalerna ria.ru och news tj. Däremot känner han inte till "läget exakt" vad gäller andra blockerade sajter som fergananews.com och Youtube.

– Vi tycker naturligtvis att tillgången till information ska vara så fri som möjligt, säger han men tillägger att bolaget måste följa regelverket när ett land hänvisar till nationens säkerhet.

Organisationen Reportrar utan gränsers Europachef Johann Bihr är kritisk mot Telia Soneras agerande.

–Det är inte acceptabelt, säger han till Ekot.