Svenskarna vittnade om mardrömsår

Etiopien vann, konstaterade Johan Persson torrt när han och journalistkollegan Martin Schibbye höll sin första presskonferens efter frisläppandet. De båda vittnade också om en oerhörd brutalitet när de greps.

– En soldat lyfter sitt gevär, siktar på mig, och vinklar det sen mot en buske, berättar Martin Schibbye om den skenavrättning han utsattes för efter att han och fotografen Johan Persson gripits förra året.

Schibbye hade då beskrivit dagarna i öknen närmast efter gripandet som "några av de längsta i ens liv", och för första gången under den välbesökta presskonferensen i Stockholm har hans röst brustit.

Beskrivningen av vad de båda svenskarna utsattes för under "ökendagarna" är förfärlig:
"Du kommer att dö om du inte berättar sanningen", skrek en förhörsledare till Schibbye efter att ha tagit tag i hans skadade arm och slitit ut honom ur bilen de färdades i.

Propagandafilm
Schibbye leddes sedan ut öknen, tvingades gå och han hörde hur soldaterna bakom hans rygg osäkrade sina vapen.
En bit därifrån hörde Johan Persson skottet.

– Jag trodde att de sköt Martin.

"Sanningen" som skulle tvingas ur de båda var ett erkännande att de var terrorister, men svenskarna vägrade. Däremot beskrev de båda hur de "dealade" med sina plågoandar för att försöka få sjukvårdshjälp och få kontakt med den svenska ambassaden. Rädslan att bara försvinna fick dem att medverka i den propagandafilm som den etiopiska staten senare under rättegången använde emot dem.

Johan Persson fick också frågor om den filmsekvens där han håller upp ett automatvapen.

– Okej, det är lika bra vi klarar av den skiten med en gång, svarade han lite trotsigt och slog ut med händerna:

– Självklart var det jävligt korkat att åka in i Etiopien med bilder på sig själv där man håller ett vapen. Det var korkat att bjuda Etiopien på den propagandan. Men det här har inget med Etiopien att göra utan det var med somalisk milis, fortsätter han. Även under rättegången fick Persson frågor om vapensekvensen och då förklarade han den med att det som journalist är viktigt att slå sig i slang med de man ska intervjua:

– Hade jag varit USA hade jag käkat hamburgare och snackat gud, sade den svenske fotografen då.

Skriva bok
Med tanke på att de tillbringat 438 dagar bakom lås och bom i ett "fångläger" såg Schibbye och Persson förhållandevis fräscha ut. Men Johan Persson mörknade när de fick frågan om de tänker återvända till Etiopien. Kommer det här avskräcka andra journalister från att granska det afrikanska landet.

– Vi kommer inte åka dit. Etiopien vann.

Men båda framhöll samtidigt att de kommer att fortsätta att berätta om sina upplevelser i Etiopien och fortsätta att granska oljeindustrin.

– Självklart ska vi skriva en bok.